La Diputació ha promogut al llarg dels anys projectes que s’han mostrat realment necessaris, útils i beneficiosos per obtenir una més gran rendibilitat econòmica de l’explotació agrícola, ramadera i industrial de les terres de Lleida, en el camí d’esdevenir el principal centre de l’activitat agroindustrial de Catalunya.
Aquestes estratègies conjuntes i compartides amb el sector empresarial, amb el territori i amb la Generalitat de Catalunya, tenen els seus màxims exponents en el Laboratori d’Anàlisi de Sòls de Sidamon (1992), primer laboratori de Catalunya en transferència tecnològica i, quantitativament parlant, pioner a l’Estat espanyol en matèria d’anàlisi de sòls. El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (1996), amb l’objectiu de contribuir a la modernització i a la competitivitat del sector forestal, al desenvolupament rural per mitjà de la recerca, la formació i la transferència de tecnologia. El Centre de Testatge de la Raça Bruna dels Pirineus (2003), dedicat a la preservació d’aquesta espècie autòctona de gran qualitat i, indirectament, a la generació de riquesa a les comarques de muntanya.
El Centre Europeu d’Empreses i Innovació (CEEILleida), eina imprescindible per al foment de les empreses, la creació d’ocupació i la diversificació de l’econonomia lleidatana, es posà en marxa l’any 2005 amb l’objectiu d’identificar les idees innovadores i dotar-les de mitjans materials i humans per transformar-les en empreses consistents. D’aleshores ençà, el CEEILleida és un referent territorial de suport a les persones emprenedores i a la innovació.
La Diputació de Lleida també forma part del consorci GlobaLleida, un projecte interinstitucional d’integració en una sola entitat de tota l’activitat de promoció econòmica i de projecció del territori.