Recerca, desenvolupament i innovació. R+D+I és la fórmula imprescindible per avançar i per assolir l’excel·lència. En un món cada cop més globalitzat i competitiu, cal bastir els fonaments de les polítiques econòmiques sobre els pilars del coneixement i la investigació. L’aposta de la Diputació és clara i precisa: continuar impulsant centres d’investigació de referència que dotin de contingut –i de futur– els interessos del territori.
Un exemple d’aquesta manera d’entendre el progrés el trobem a Torrelameu, on s’ubica el centre de Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA), que treballa en paral·lel amb el Centre d’Estudis Porcins, ja que utilitza les característiques mimètiques del porcí amb l’espècie humana per a la investigació i la recerca biomèdica.
Inaugurat al setembre de 2016, el CREBA neix amb la voluntat de convertir-se en el centre de referència a nivell de Catalunya en la investigació biomèdica. Ha estat impulsat i finançat amb més de 3M€ per la Diputació de Lleida, sota la direcció tècnica de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Amb una inversió de més de 3 M€ per part de la Diputació de Lleida, el centre de recerca CREBA disposa de l’equipament tecnològic i les sales d’operacions més avançades, incloent-hi un quiròfan formatiu amb capacitat per portar a terme fins a vuit intervencions de manera simultània. L’objectiu és que estudiants i departaments d’I+D de les empreses puguin aprofitar el mimetisme existent entre el model porcí i la fisiologia de les persones, per portar a terme investigació de malalties humanes. L’equipament va iniciar la seva activitat formativa l’abril de 2016, amb la programació de gairebé una vintena de cursos sobre noves tecnologies i especialització de cirurgians.
Pel que fa a les activitats formatives, el centre està orientat a la instrucció de professionals de totes les especialitats biomèdiques i té una vocació transversal, és a dir, ofereix activitats formatives per a metges, infermeres, estudiants de postgrau, màsters i altres professionals del món sanitari i veterinari. Quant a recerca, s’hi treballen les especialitats quirúrgiques, la fisiologia i d’altres disciplines mèdiques, sempre encaminades cap a una aplicabilitat immediata. En l’àmbit del desenvolupament tecnològic i la innovació, el CREBA treballa amb nous dispositius d’electromedicina, tècniques quirúrgiques i nous materials.
Trobareu més informació del CREBA a: http://www.creba.eu
Nota de premsa de la inauguració el passat 01 de setembre de 2016