La Diputació de Lleida compta amb una sèrie de publicacions pròpies d’interès general. A continuació, podeu accedir a una selecció de les més recents, visualitzant-ne la portada, que trobareu acompanyada d’una breu ressenya de l’obra, o clicant a l’enllaç corresponent per tal de consultar la publicació íntegra.
‘Plataforma demostrativa i experimental de la resposta de l’Ametller al Reg’
‘Perseguits i Salvats. No volien que existíssim’
Talent, a casa
Guia de la Diputació de Lleida
La Guia de la Diputació de Lleida és una proposta divulgadora de l’acció institucional adreçada als municipis i les comarques de Lleida i del compromís d’aquesta corporació amb el món local, els ajuntaments i els consells comarcals, principals destinataris de l’acció de govern.
Edició 2017
Edició 2016
Edició 2015
Estudi del potencial logístic de la província de Lleida i elaboració d’un pla d’acció
Aquest treball és una foto fixa de l’actual conjuntura socioeconòmica, la posició estratègica del territori, el grau de desplegament de les infraestructures, connexions terrestres i aeroportuàries i de l’oferta immologística i industrial existent. Paràmetres que serviran per assentar les bases del creixement futur de tot l’àmbit lleidatà d’acord amb les seves potencialitats reals.
L’estudi, encarregat per la Diputació de Lleida a l’Institut Cerdà i que ha comptat amb el suport de Ferrmed (associació empresarial que representa cambres de comerç i sectors econòmics de tota l’àrea productiva que travessa el corredor Mediterrani), és la resposta i la demanda d’aquesta Diputació a les necessitats de desenvolupament i creixement econòmic en l’àmbit general de Ponent, les quals necessitats passen perquè l’àrea de Lleida esdevingui, a mitjà termini, un gran centre logístic de distribució de productes agroalimentaris i mercaderies, entre altres accions, amb la inclusió de la interrelació fèrria Saragossa-Lleida-Tarragona (amb ample internacional) a la xarxa bàsica de les infraestructures europees (Core-Network), que ens situarà, definitivament, dins del context del comerç continental i revertirà, positivament, en els sectors econòmics estratègics de les terres de Lleida (agroalimentari, turístic i logístic) i en la captació d’activitats empresarials d’alt valor afegit.
Els municipis actuals com a base de l’Administració local
La Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) és, ara com ara, una de les preocupacions més importants en l’agenda dels ens locals del país. Des de la presentació de l’avantprojecte, la Diputació de Lleida ha estat especialment crítica amb la nova ordenació local perquè vulnera principis de competència i autonomia local. L’any 2012, el president Joan Reñé promogué un informe tècnic (dirigit per acadèmics de la UdL) sobre la realitat local de les terres de Lleida, que fou molt ben rebut per la pràctica totalitat d’entitats i institucions municipalistes del país. Aquest estudi va demostrar que els municipis lleidatans més petits són més eficients que els més grans a l’hora de gestionar els recursos de què disposen.
Els costos i la prestació dels serveis mínims municipals (2014)
L’estudi ha analitzat els costos dels serveis mínims de 27 municipis de les comarques lleidatanes i ha conclòs que cap d’ells és deficitari, ja que no superen el 20% dels ingressos corrents dels ajuntaments. A més, l’informe ha demostrat que la qualitat dels serveis és adequada i que els consistoris fan un esforç per mancomunar serveis i racionalitzar la despesa.
Compromís i Proximitat (2014)
Eines d’Estat
Eines d’Estat−publicat per la Diputació de Lleida a través de l’IEI- recull les conferències organitzades per la Diputació de Lleida entre els anys 2012 i 2013 sota el mateix títol. S’hi inclouen, per tant, les intervencions fetes per altres personalitats destacades del món polític i acadèmic, com ara el conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs; l’exconseller d’Economia de la Generalitat, Antoni Castells; l’enginyer, empresari i assagista català, Xavier Roig; el catedràtic de Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra, Ferran Requejo, el comissari de la comissió del Tricentenari, Miquel Calçada i del professor de la UdL i escriptor, Miquel Pueyo.
‘Eines d’Estat’ fa un repàs a l’estat de la Catalunya actual i les seves potencialitats. Per la seva banda, Francesc Homs les xifres del PIB català, que situarien Catalunya en la 7a posició dins de la UE en cas de disposar d’un estat propi. Mentre, l’exconseller d’Economia de la Generalitat, Antoni Castells, centra la seva col·laboració en les necessitats econòmiques i de finançament del Govern català. Sota el títol “Catalunya, un mercat a perfeccionar”, Xavier Roig destaca al llibre la història comercial i mercantil de Catalunya i hi dóna diverses claus del que hauria de fer un govern per millorar la situació dels mercats. Requejo hi analitza “La independència de Catalunya. Perspectiva teòrica i comparada”, fent un repàs teòric i pràctic de les teories de la democràcia i com aquesta s’aplica al cas català. Pueyo mostra el seu punt de vista, centrat en la comunicació, a la ponència publicada amb el títol “De l’espai català de comunicació a la societat i la nació en xarxa”. Finalment, Calçada hi fa un recorregut històric de la projecció exterior de Catalunya partint de la seva experiència a l’estranger.
Publicació disponible en llibreries. 15€ PVP
Les terres de Lleida des de l’aire (2014)
Amb fotografies de Toni Prim i textos de Jaume Adam, Ignasi Aldomà, Marta Alòs, Joan Bellmunt, Francesc Canosa, Isidre Domenjó, Manel Figuera, Núria Garcia, Jordi Mir, Francesc Pascual, Eloi Planes, Jusèp Loís Sans i Josep Vallverdú. Editat per la Diputació de Lleida amb la col·laboració de Pagès Editors. Publicació disponible en llibreries. 45€ PVP
Es tracta d’una obra eminentment gràfica que combina l’espectacularitat de les vistes panoràmiques amb l’exquisidesa del detall, ja que, com comenta Prim a l’epíleg, amb una “nova simbiosi d’helicòpter de competició i càmera digital reflex” s’han pogut “aconseguir imatges totalment inèdites fins ara”. La vàlua intrínseca de les imatges capturades i seleccionades magistralment per Prim per tal de testimoniar la grandesa monumental i paisatgística de les comarques lleidatanes es complementa amb les aportacions de tretze reconeguts escriptors, un per comarca, que expliquen i interpreten tant aquestes imatges com la pròpia idiosincràsia de cada comarca. Les traduccions dels textos, incloses a la part final del llibre, pretenen internacionalitzar encara més els escenaris reproduïts en aquestes imatges que, d’altra banda, ja parlen per si soles. Aquesta obra permet, des de l’aire, apreciar millor la terra i l’aigua, els dos elements indestriables de la nostra geografia, rica en colors i matisos.
Aquesta obra no està disponible en versió pdf. La podeu adquirir a la vostra llibreria habitual.
Parlem del iodur de plata (2014)
Àrea de Comunicació de la Diputació de Lleida
Davant de la problemàtica de la freqüència i virulència de les pedregades al nostre territori, així com de la gran inquietud manifestada per diferents agents econòmics de les nostres comarques, el mes de juliol de 2013, el president de la Diputacio de Lleida, Joan Reñé, es va reunir amb 70 representants d’organitzacions agràries, institucions locals i representants del govern.
D’aquella reunió en va sortir el compromís, per part de la Diputacio de Lleida, d’organitzar una jornada en la qual reconeguts experts en el tema poguessin aportar els seus coneixements i la seva experiència. Dins del marc de la Fira de Sant Miquel 2013 de Lleida, es va presentar la jornada “Parlem del iodur de plata”, que va reunir prop de 300 persones. Catedràtics i físics de les universitats de Barcelona, Lleó i Tolosa, tècnics del Servei Meteorològic de Catalunya, de l’associació francesa de lluita contra la pedra ANELFA, de la Mancomunitat de lluita contra la pedra d’Aragó i de l’ADV Terres de Ponent de Lleida, tots ells amb llarga experiència en el seu camp, van presentar de manera objectiva, rigorosa, clara i didàctica els darrers coneixements científics sobre el tema. Aquesta publicació recull les conclusions de l’esmentada jornada tècnica.
PATRONAT DE PROMOCIÓ ECONÒMICA
El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida presenta anualment una Guia de Fires del territori, que és una recopilació de tota l’activitat firal que es desenvolupa anualment a les comarques de Lleida i un indicador, també, del paper dinamitzador i reequilibrador que representa el moviment firal als nostres pobles i comarques.
L’oferta firal que té lloc al territori de Lleida és molt àmplia i variada, amb certàmens de productes artesanals, agroindustrials i ludicoculturals.
Guia de Fires 2020
Guia de Fires 2019
La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, ha editat un any més la ‘Guia de Fires de les comarques de Lleida 2019’, que recull tota la informació d’un total de 210 certàmens celebrats a 112 poblacions.
Guia de Fires 2018
La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, ha editat un any més la ‘Guia de Fires de les comarques de Lleida 2018’, que recull tota la informació d’un total de 199 certàmens celebrats a 107 poblacions.
Guia de Fires 2017
La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, ha editat un any més la ‘Guia de Fires de les comarques de Lleida 2017’, que recull tota la informació d’un total de 196 certàmens celebrats a 106 poblacions.
Guia de Fires 2016
La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, ha editat un any més la ‘Guia de Fires de les comarques de Lleida 2016’, que recull tota la informació d’un total de 192 certamens celebrats a 103 poblacions.
La novetat més destacable per a l’any 2016 és la conversió de l’aplicació iOS per a Apple Watch, l’adaptació de noves versions per a dispositius mòbils i canvis estètics.
Guia de Fires 2015
La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, ha editat un any més la ‘Guia de Fires de les comarques de Lleida 2015’, que recull tota la informació d’un total de 178 certamens celebrats a 97 poblacions.
Guia de Fires 2014
La Guia de Fires 2014 fa un recorregut per un total de 161 fires (tradicionals, d’oficis, gastronòmiques, històriques, multisectorials, festivals, mostres i mercats), en un viatge que passarà per 92 municipis distribuïts entre les 12 comarques de Lleida i l’Aran.
La novetat més destacada de la Guia de Fires 2014 és que continua valent-se dels avantatges que ofereixen les noves tecnologies —amb la incorporació d’aplicacions per a Windows 8, iPad— i la versió electrònica es pot consultar a través de totes les plataformes digitals (Android, iOS i Windows Phone).
PATRONAT DE TURISME
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida disposa d’un fons de publicacions ampli i variat, que inclou mapes, guies d’activitats i monogràfics de temes d’interès turístic al territori. Per a més informació sobre totes les publicacions del Patronat de Turisme, podeu clicar aquí.
Entre les publicacions periòdiques que reben més bona acollida entre el públic destaquen les revistes “Ara Lleida”, l’últim número de la qual us podeu consultar aquí.
INSTITUT D’ESTUDIS ILERDENCS
El Servei de Publicacions s’encarrega de l’edició de publicacions de caràcter divers, però preferentment de publicacions generades per les activitats endegades pels Serveis i els Departaments de la pròpia institució. Així mateix, conjuntament amb altres entitats o institucions, participa en la publicació de coedicions. Llevat de certes publicacions fora de col·lecció, l’IEI organitza el gruix de les seves edicions i coedicions en diverses col·leccions. Podeu consultar el catàleg de publicacions de l’IEI aquí.
També des de l’IEI es gestionen les subvencions de la corporació provincial destinades tant a publicacions d’interès local i comarcal com a publicacions periòdiques de caràcter local i comarcal, atorgades amb una periodicitat anual i en règim de concurrència competitiva, tal com consta a les bases que podeu consultar aquí.
PUBLICACIONS D’ARTS GRÀFIQUES DE LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA
El Servei d’Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida s’encarrega bàsicament de l’edició del Butlletí Oficial de la Província (BOP).
Com a servei addicional als municipis, el Servei d’Arts Gràfiques també col·labora amb els ajuntaments en l’edició i la impressió de publicacions d’especial interès per al territori.