Antecedents de la impremta
Des del segle VI a la Xina i el Japó es practicava la impressió mitjançant blocs de fusta per a lletres i gravats. Juntament amb la invenció del paper, els xinesos van donar els primers passos en el desenvolupament de la impremta. Van buscar un procediment que, en lloc de copiar els escrits a mà, els permetés obtenir moltes reproduccions iguals d’un mateix original. La solució va ser tallar els caràcters en un bloc de fusta, de manera que el relleu un cop entintat i mitjançant presió quedés estampat sobre el full de paper. En l’Europa de començaments de l’edat mitjana, eren els monjos qui escrivien i copiaven els llibres a mà, ja fos per a altres religiosos o bé per als governants del moment. La Biblia Pauperum (Bíblia dels Pobres) és un exemple dels primers llibres impresos on en un mateix bloc de fusta es tallava imatge i text el qual posteriorment s’imprimia sobre paper.
Johannes Gutenberg: és l’inventor de la impremta?
Johannes Gutenberg, va néixer a Magúncia, un petit poble d’Alemanya, cap a l’any 1400. Provinent d’una família noble, es va traslladar amb la seva família a Estrasburg on va instal·lar una empresa de gravats en fusta, que seria el punt de partida per al desenvolupament futur del seu llegat. L’enginy de l’impressor alemany el va portar a desenvolupar un artefacte mecànic veritablement eficaç per a la reproducció dels textos escrits. Així se’l pot considerar com el veritable pare del llibre modern.
Podem atribuir a Gutenberg la utilització de tipus mòbils de metall no usats anteriorment, però no se sap bé qui va ser el primer a implementar-los.
El mètode d’impressió òfset
El 1875 neix el mètode d’impressió òfset, el qual es basa en el principi de la litografia descobert l’any 1796 per Aloys Senefelder. L’òfset és un sistema indirecte d’impressió, ja que el paper no té contacte amb la planxa matriu per traspassar la imatge. La tinta passa de la placa d’alumini a un roleu provist d’una mantellina de cautxú, per després passar al paper, exercint pressió entre la mantellina de cautxú i el cilindre de pressió.
La impressió òfset es realitza mitjançant planxes monocromàtiques, de manera que s’ha de crear una planxa per cada color a imprimir; en el cas de la fotocromia, cal fer-ne una per cada un dels quatre colors, CMYK (cian, magenta, groc i negre).
La Impremta de la Diputació de Lleida
L’abril de 1882, la Diputació de Lleida acorda la creació d’una Impremta Provincial, coneguda aleshores amb el nom de la Casa de la Misericòrdia i el seu objectiu era fer la publicació del Butlletí Ofi cial de la Província. Llavors el BOP es publicava tres cops per setmana i recollia disposicions dels centres, legislació, reglaments de caràcter general i algunes disposicions que s’emanaven; en aquell temps l’adjudicació de l’edició es feia mitjançant subhasta. Amb la nova impremta, s’augmentava l’efi càcia del procés d’edició i es disminuïa el cost que comportava la subcontractació a altres empreses de Lleida i d’altra banda, s’assumia la publicació de treballs propis de la Diputació. En l’actualitat la impremta continua donant servei a l’edició del BOP, els treballs propis dels seus organismes i col·labora fent la impressió de peticions de diferents entitats i institucions, a part de l’impuls de la Sala Temàtica on es mostra a grups escolars l’antic funcionament de la impremta, la tipografi a, les premses i el sistema d’impressió d’avui en dia.