Serveis en l’ambit de la salut per als municipis

[RoyalSlider Error] No post attachments found.

Consultoris mèdics 

Des de Diputació Lleida es financen remodelacions i noves construccions de consultoris mèdics. També es cobreixen les despeses de manteniment, funcionament i administració d’aquest tipus d’instal·lacions, per facilitar l’atenció primària i evitar el desplaçament de la població.

Sales de vetlla i tanatoris

La Diputació de Lleida col·labora econòmicament amb ajuntaments per a les obres de construcció o millora de sales de vetlla i tanatoris.

Parcs de salut municipals

Els parcs lúdics i de salut són uns espais dissenyats per promoure l’activitat física i, al mateix temps, la interrelació social de joves i gent gran. La Diputació de Lleida es plantejà la creació d’aquest tipus d’equipament amb la finalitat d’afavorir la salut física i emocional dels ciutadans, especialment en el segment de la població més gran. Els parcs són eines per a la salut i l’esbarjo, principalment. Però també tenen un component social, d’interrelació, perquè són espais de convivència.

Socorristes

Les piscines municipals són un equipament bàsic de molts municipis. La Diputació de Lleida finança la contractació de socorristes durant els mesos d’estiu i col·labora, també, amb els ens locals en múltiples programes de foment d’hàbits saludables entre els ciutadans.

Desfibril·ladors externs Territori cardioprotegit

La gran majoria dels municipis del territori ja disposen de desfibril·ladors externs automàtics (DEA) per donar una primera assistència en cas d’aturada cardíaca mentre arriben els serveis d’emergència. L’objectiu aconseguir un territori completament cardioprotegit.

També hem donat DEAS a bombers, pompiers i policies locals.

Els aparells se situen en espais públics (piscines municipals, pistes poliesportives, locals socials), a banda dels consultoris mèdics, que en disposen a l’interior.

Control de qualitat de les aigües

La vocació d’assistència s’entreveu també en la Unitat d’Aigües, adscrit a l’Àrea de Planificació i Cooperació Municipal , que gestiona els controls de la qualitat de l’aigua de més de 200 municipis, amb l’objectiu de tenir-ne un control sanitari i assegurar-ne la qualitat bàsica.

Els diferents processos inclosos en el servei  són els següents:

  • L’elaboració del Pla d’Autocontrol (PAG) personalitzat per a cada municipi i xarxa de distribució d’aigua
  • La recollida de les mostres i el seu trasllat al laboratori
  • La gestió dels possibles incompliments o anomalies analítiques
  • La tramesa dels informes de resultats analítics, que han d’estar a disposició de la inspecció de l’Agència de Salut Pública de Catalunya
  • La introducció de dades i el manteniment de la informació al SINAC (Sistema d’Informació Nacional d’Aigües de Consum)

La Diputació de Lleida, mitjançant la Unitat d’Aigües, també ofereix el servei de gestió de la qualitat de l’aigua de les piscines municipals, així com l’elaboració dels Protocols d’Autocontrol d’aquestes instal·lacions públiques:

Ajuts en matèria de gestió de l’aigua d’ús públic

En relació amb l’aigua, molts ajuntaments s’han acollit també a la línia d’ajuts convocada des de la Diputació per a la millora i l’actualització de les xarxes de distribució de l’aigua, de prop de 12 milions d’euros per a set anualitats. Entre 2013 i 2015 i entre 2016 i 2019. aquests ajuts beneficien a tots els ajuntaments que, amb les inversions realitzades, han millorat les infraestructures de distribució d’aigua destinada a consum.

Hàbits alimentaris saludables

Foment de la salut amb productes de proximitat

Entre les múltiples iniciatives en salut organitzades o participades des de la Diputació de Lleida s’hi inclouen l’aplicació de programes destinats a facilitar i fomentar hàbits alimentaris saludables entre els ciutadans. Els objectius finals d’aquestes accions són diversos i transversals: la promoció d’uns hàbits alimentaris saludables (especialment en infants d’edat escolar), que evitin trastorns com el sobrepès o problemes cardiovasculars; la reducció de les desigualtats socials en un tema tan important com és la salut; i la promoció de productes de la terra.

En aquest sentit, les comarques de Lleida disposen de productes agroalimentaris de primeríssima qualitat, altament beneficiosos per a la salut, i que són, alhora, estratègics per a l’economia lleidatana perquè permeten fixar l’activitat econòmica i social al territori.