Full de ruta perquè les comarques de Lleida siguin una nova capital logística d’Europa

Reñe_estudi_logistic_lleida_001_SLI

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, anuncia la creació d’un lobby per potenciar les comarques de Lleida com a plataforma logística

Un estudi encarregat per la Diputació de Lleida i elaborat per l’Institut Cerdà, confirma el potencial de Lleida per convertir-se en un referent logístic per la seva situació estratègica

Entre els reptes més importants a assolir destaca la millora del transport i la logística com a eina de dinamització del teixit productiu de la demarcació


El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha anunciat aquest dimarts que liderarà la creació d’un grup de pressió institucional i empresarial per potenciar les comarques de Lleida com a plataforma logística.

Aquesta és la primera actuació que posarà en marxa Reñé després de conèixer les conclusions de l’estudi del potencial logístic de la demarcació de Lleida que la institució lleidatana va encarregar a l’Institut Cerdà i que s’han donat a conèixer aquest dimarts en roda de premsa.

L’objectiu és convocar una primera trobada el pròxim mes d’octubre amb tots els actors implicats per tal d’informar sobre els resultats de l’estudi i començar a treballar en un pla d’accions temporalitzat que permeti situar la demarcació de Lleida com una important plataforma logística.

“De fora de casa no ens portaran res. Per tant, si no ens ho creiem nosaltres a Lleida i des de Lleida difícilment aconseguirem que això camini. Ens convé travar-nos, trobar-nos i ajuntar-nos per demanar i exigir allò que és una necessitat de la nostra economia”, ha afirmat Reñé.

El president de la Diputació de Lleida ha remarcat la importància del sector agroalimentari de les comarques lleidatanes, que l’any 2013 va moure uns 15 milions de tones.

Aquest repte de projectar Lleida com a plataforma logística compta amb el suport de Ferrmed. El seu president, Joan Amorós, ha manifestat estar “convençut que Lleida ha de tenir un futur esplendorós” i que “si ens ho proposem entre tots el tindrà”.

Amorós ha destacat l’excel·lent posició geogràfica de les comarques lleidatanes, la qual cosa les situen en un punt estratègic per la distribució de mercaderies i en una gran oportunitat per “convertir Lleida en un gran centre logístic de distribució de productes agroalimentaris de la vall de l’Ebre”.

El president de Ferrmed ha afegit que ara el més important és que es comenci a treballar en aquest pla i que es prioritzi la connexió viaria i ferroviària amb Tarragona.

La directora de Divisió Innovació i Transport/Logística de l’Institut Cerdà, Marta Sánchez, ha explicat que el potencial de Lleida per projectar-se com a plataforma logística es basa en diferents aspectes:

  • Context socioeconòmic: Lleida és un referent al sector agroalimentari i presenta una concentració de l’activitat empresarial al voltant dels principals eixos de comunicacions
  • Infraestructures: amb una xarxa viària ben planificada al voltant de la capital, l’aeroport de Lleida i la futura connectivitat amb el corredor (façana marítima i plataforma logística de Saragossa)
  • Posició geoestratègica: està situada en una excel·lent ubicació, a la cruïlla dels dos corredors principals de mercaderies (Corredor de l’Ebre i Corredor Mediterrani)
  • Oferta i demanda: la demarcació presenta una projecció de la demanda positiva, disposa d’oferta de sòl logístic amb preus estables i competitius i compta amb eines de desenvolupament i innovació pel territori (Universitat de Lleida, IRTA, GlobaLleida, etc)
  • No obstant això, l’estudi determina que s’haurien de desenvolupar una sèrie d’accions estratègiques per desenvolupar el potencial logístic exposat. A més del desenvolupament de l’oferta de serveis intermodals i de la logística al servei del territori, un dels aspectes més importants és la millora de les infraestructures a la xarxa viària i ferroviària.

L’estudi planteja un full de ruta amb diferents actuacions entre les quals es marquen com a més prioritàries la finalització de les obres de l’autovia A-27 i la seva connexió amb l’autopista AP-2 i la posada en servei de l’autovia A-14 entre Lleida i l’aeroport d’Alguaire, així com el Pla d’acció per a l’impuls de la terminal intermodal del Pla de la Vilanoveta i les adaptacions de la línia ferroviària Tarragona-Reus-Lleida.

A mig i llarg termini planteja l’inici de les obres de l’autovia A-14 entre Lleida i França pels Pirineus (Almenar – Soperia), el desdoblament de la C-13 entre Lleida i Balaguer, el desdoblament de la C-14 entre Tàrrega i Montblanc i el desdoblament de la C-12 entre Lleida i Tortosa, entre d’altres.

Descarrega't la Presentació de l'Estudi (PDF)

Lleida, 21 de setembre de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat