La Diputació de Lleida va acordar, en la sessió plenària del 23 de desembre de 1913, “acceptar la invitació de la Diputació provincial de Barcelona per constituir amb ella i amb les de Tarragona i Girona la Mancomunitat de Catalunya”.
En la mateixa sessió es va aprovar el nomenament dels diputats que formarien part de la Comissió interprovincial per la redacció de l’avantprojecte dels Estatuts de la Mancomunitat.
L’acta d’aquell ple històric recull el sentiment d’unió del poble català i la satisfacció dels diputats de poder donar un pas endavant amb la creació de la Mancomunitat.
El llavors president de la Diputació, Josep Maria España, afirmava que “Catalunya dividida administrativament en províncies […] se sent una, de tal forma que tota veritable tendència a la concreció de la seva unitat no només espiritual, que creu que ja la té, sinó pràctica és rebuda amb simpatia en tota la terra catalana”.
Homenatge de les institucions catalanes
Palau de la Generalitat de Catalunya
Diumenge 6 d’abril de 2014, el dia que feia cent anys de la constitució de la Mancomunitat de Catalunya, el Palau de la Generalitat de Catalunya va acollir l’acte central de commemoració d’aquesta efemèride que –amb el president de la Generalitat, Artur Mas, al capdavant– va comptar amb la participació dels presidents de les quatre diputacions catalanes i de representants de les entitats polítiques i civils de Catalunya. L’acte s’inicià amb la música popular catalana de l’Orfeó Gracienc, lectures de cites i articles de personatges importants vinculats a la Mancomunitat, com Prat de la Riba, Puig i Cadafalch i Eugeni d’Ors, i es clausurà amb la intervenció dels quatre presidents de les diputacions catalanes i el president de la Generalitat.
En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, destacà que “l’actual estructuració territorial i administrativa de Catalunya és el resultat, en part, d’aquell breu però reeixit procés històric, durant el qual les diputacions catalanes van desenvolupar un paper cabdal en l’ordenació administrativa i nacional del país” i apel·là a la unitat d’acció d’aquell moment i a la participació de la ciutadania perquè Catalunya sigui capaç d’avançar i de “salvar el demà” (expressió utilitzada per Prat de la Riba en l’acte constituent de la Mancomunitat).
La Diputació s’ha sumat als actes commemoratius del centenari de la Mancomunitat amb una sèrie d’activitats a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), com l’exposició L’inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys. Comunicar el territori: telefonia i obres públiques; una taula rodona titulada La Mancomunitat i la Cultura, a càrrec del doctor en Història Contemporània Jordi Cassasses, el filòleg i traductor Josep Murgades i el delegat de l’Institut d’Estudis Catalans a Lleida, Ramon Sistac; i un debat sobre La Mancomunitat, 1914-2014: passat, present i futur de Catalunya, amb els quatre presidents de les diputacions catalanes.