Les quatre diputacions reconeixen en la Mancomunitat la recuperació de l’autogovern de Catalunya

Signatura llibre honor

Parlaments - Mancomunitat

En un acte que ha reunit a Lleida els presidents les quatre corporacions per commemorar el centenari d’aquesta institució de referència

 La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimarts la commemoració institucional del centenari de la Mancomunitat de Catalunya, en un acte que ha reunit els presidents de les quatre corporacions catalanes: Salvador Esteve, Joan Giraut, Josep Poblet i Joan Reñé, en representació de les corporacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, respectivament.

El president de la Diputació de Lleida ha rebut els seus homòlegs al seu despatx, on han signat el Llibre d’Honor. A continuació, els quatre presidents s’han traslladat a la sala d’actes de la Diputació, i en els seus parlaments han posat en valor la importància històrica d’un període que “va representar el renaixement polític, social i cultural del país” i “un exemple de fe en el país, autoestima i generositat”, en paraules de Reñé.

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida ha recordat sumàriament l’obra desplegada per la Mancomunitat i els presidents i els diputats de l’època que la feren possible, com ara els lleidatans Josep Maria Espanya, Romà Sol o Alfred Perenya, entre altres. A més, René ha defensat que ara “el país viu de nou una empenta i il·lusió col·lectives com fa cent anys enrere i tenim el deure de no deixar escapar aquesta nova oportunitat que ens brinda la història”.

En el seu parlament, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha destacat que “en 9 anys es van posar les bases per a la modernització del país i la socialització de l’educació i la sanitat” i que la Mancomunitat va representar la “voluntat de constituir un país nou i modern”. Giraut ha conclòs que “també ara volem que Catalunya sigui, com volen els seus ciutadans, rica i plena”.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha incidit en l’important llegat de la Mancomunitat ja que “la seva obra ha perdurat al llarg dels anys”. Poblet també fet comparacions amb l’actualitat assegurant que en aquell moment “les quatre diputacions ja estaven unides amb una mateixa visió de país, de govern i fins i tot d’Estat” i ha reclamat la necessitat d’“unitat de visió, criteri i acció”.

Finalment, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha recordat que “la Mancomunitat és un patrimoni de tot un país, un patrimoni col·lectiu i institucional, material i moral”, fet que justifica que “la commemoració de l’efemèride hagi estat marcada per la descentralització amb actes a totes les diputacions”. A més, Esteve ha puntualitzat que “venim de la Mancomunitat i avui volem anar més enllà” i que, per aconseguir-ho, “ens cal el mateix sentit de país, la mateixa capacitat de treball i el mateix rigor de país”.

Cal recordar que el passat dia 6 d’abril va fer cent anys que es va constituir la Mancomunitat de Catalunya i, amb motiu d’aquesta efemèride, s’han endegat a les quatre diputacions catalanes un seguit d’actes commemoratius en el transcurs de tot aquest any 2014, entre els quals destaca l’acte central celebrat al Palau de la Generalitat. A la Diputació de Lleida, a través de l’IEI, també s’han organitzat diversos actes per celebrar aquesta efemèride, com ara taules rodones, exposicions i la publicació de l’estudi monogràfic “L’obra de la Mancomunitat de Catalunya a les terres de Lleida (1914-1923)”.

D’altra banda, en l’atenció de premsa posterior a l’acte celebrat a la Diputació de Lleida en record al centenari de la Mancomunitat de Catalunya, els presidents de les Diputacions catalanes han posat de manifest que esperen que el Tribunal Constitucional aixequi la suspensió cautelar de la Llei de Consultes i el decret de convocatòria del 9N per la legalitat que empara aquests documents.

Lleida, 30 de setembre de 2014

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat