Vinaixa celebra la 21a Fira de l’Oli i la Pedra

Fira_Vinaixa_02

Fira_Vinaixa_01

El municipi garriguenc acull els dies 29, 30 i 31 de març una nova edició d’un certamen que tornarà a comptar amb xerrades, tallers gastronòmics, maridatges, tastos, rutes guiades, caminades i foodtrucks

El diputat Òscar Martínez; l’alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó, i l’organitzadora de la fira, Laura Avià, han presentat aquest dimecres la 21a Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa, que tindrà lloc els dies 29, 30 i 31 de març.

Els actes de la fira s’iniciaran el divendres 29 de març, amb la inauguració de la ruta ‘Ahir i avui’, una ruta pels carrers de Vinaixa del segle XX, dissenyada per Pau Bergadà, Mariona Torrell i Meritxell Gabarra, amb la col·laboració de la Biblioteca Màrius Torres.

Òscar Martínez ha destacat que la fira “és el millor aparador per a Vinaixa. És un esdeveniment que ressalta i posa en valor dos dels productes més destacats del municipi, com són l’oli d’oliva extra verge i la pedra seca”.

De la seva banda, Josep Maria Tarragó ha explicat que hi haurà 20 parades, totes úniques en la seva especialitat, i que si les previsions d’afluència són semblants a la de la passada edició, al llarg de les tres jornades poden visitar la fira unes 3.500 persones, essent la jornada de diumenge la més nombrosa. “Busquem ressaltar aquestes activitats que són clau i bàsiques per al desenvolupament del dia a dia de Vinaixa. Per això hem anat a buscar activitats per a tots els públics”, ha dit.

Tarragó també ha explicat que amb el nou format de la fira iniciat fa tres anys, esperen tancar un cicle de quatre anys l’any que ve, i aleshores valorar si es manté l’actual format o es torna a l’anterior de fira d’un dia.

Al llarg dels tres dies, la fira combina xerrades, tallers gastronòmics, maridatges, tastos, rutes guiades, foodtrucks i caminades. El dissabte i el diumenge, s’ha previst, per exemple, la xerrada “Visió global de la pedra”, a càrrec d’Eduard Moragues (11.00 hores). Dissabte anirà seguida de la presentació de la nova associació PACAT, de Mestres Artesans vinculats a la construcció tradicional; i el diumenge, d’una ruta guiada de la transformació de la pedra, a càrrec de Josep Gabarra, de Pedres Magami. Respecte a les demostracions gastronòmiques, Laura Avià ha explicat que “comptem, per tercer any consecutiu, amb la participació de l’Aula Gastronòmica, portant a Vinaixa restaurants de l’entorn per donar a conèixer els productes locals a la gent de la zona”.

Altres activitats destacades són la demostració del treball manual de la pedra, a càrrec del mestre artesà Marcel Mingorria, durant el matí del diumenge, 31 de març, o els nombrosos tallers gastronòmics que s’oferiran amb l’oli i l’oliva com a grans protagonistes.

La inauguració (dissabte, 30 de març, a les 11.00 hores), anirà a càrrec de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i la cloenda, el diumenge, 31 de març, a càrrec del director general de Comerç, Jordi Torrades.

També s’han previst rutes guiades pel centre històric, de la transformació de la pedra, i pels molins antics i moderns i dues caminades, una de nit ‘La nit de les llums d’oli’, pel centre històric de Vinaixa, ambientada en llegendes medievals, a càrrec dels Trobadors de la Vall de Vinaixa (divendres, 29 de març, 20.30 hores), i una altra la ‘Caminada de les Fonts i la Pedra Seca’, organitzada per l’Associació Esportiva Excursionista de Vinaixa i la col·laboració de l’Associació de dones ‘La Ruella’ (dissabte, 30 de març, a les 8.30 hores).

Per conèixer la programació completa de la fira, es pot consultar a: https://www.vinaixa.cat/el-municipi/turisme/fira/programa2024/view.

Lleida, 20 de març de 2024

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat