Vilanova de Meià celebra una nova edició de la centenària Fira de la Perdiu

Se celebrarà el diumenge, 10 de novembre, i comptarà amb més de 200 parades, 38 de les quals són d’expositors de perdius i altres aus com faisans, guatlles, canaris, ànecs o galls dindi

La vicepresidenta segona de la Diputació, Estefania Rufach, ha participat aquest dilluns en la roda de premsa de presentació de la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià, que se celebrarà el dia 10 de novembre. La presentació -que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació- ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré; la regidora de Cultura, Joventut i Ensenyament, Núria Jaime, i l’historiador i escriptor Ramon Bernaus.

Es tracta d’una fira centenària en la qual hi haurà expositors de perdius i altres aus com faisans, guatlles, canaris, ànecs o galls dindi. D’entre els expositors, un jurat presidit pel president de la Federació de Caça de Lleida, Jaume Teixidó, valorarà les perdius exposades a la Fira per concedir els premis corresponents.

Estefania Rufach ha fet referència al fet que es tracta d’una de les grans fires de la comarca de la Noguera, amb un gran èxit de participació, tant en visitats com d’expositors. En aquets sentit, hi haurà més de 200 parades de les quals 38 seran de productors de perdius.

Durant la jornada hi haurà activitats dirigides al públic més jove com inflables a la plaça Major; un taller creatiu infantil i juvenil ‘Fira de la Perdiu’, a càrrec d’Ascalfó; i un cercavila i grallers, a càrrec de la Cremallera Teatre de Carrer, a més de la gran protagonista: la perdiu, tal i com ha assenyalat Xavier Terré.

La fira l’inaugurarà l’historiador i escriptor Ramon Bernaus, que ha explicat que la notícia més antiga de la fira de Vilanova de Meià data de l’any 1374 quan el rei Pere III el Cerimoniós, senyor jurisdiccional de la vila, va concedir a la Universitat i particulars de Vilanova de Meià el privilegi de poder celebrar una fira el dia de Sant Martí, deu dies abans i deu dies després, com solien celebrar-la per Santa Llúcia.

L’any 1968 l’Ajuntament de Vilanova, va decidir revifar de nou la Fira de Sant Martí i dins d’aquesta el Mercat de la Perdiu, nom amb que es va promocionar durant molts anys. L’èxit de gent ja era notable tot i escaure’s entre setmana, per això,1974 és el primer any que es va deixar de celebrar la fira el dia de Sant Martí, passant definitivament a fer-se el segon diumenge de novembre. A partir d’aleshores, l’èxit d’expositors i de públic està assegurat per poc que acompanyi el temps. El 1984 va suposar una fita important per Vilanova. A partir d’aquell any es va passar a denominar oficialment Fira de la Perdiu.

Lleida, 4 de novembre de 2019

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat