Vides salvades per la solidaritat

Paquita_Sitzer_foto_grup_VR

Demà dimarts, Paquita Sitzer i el president Reñé visitaran la població d’Alòs d’Isil, al municipi d’Alt Àneu, que és un dels punts de fugida de la nova ruta, la cinquena, del projecte “Perseguits i salvats”

Reñé destaca que “és un testimoni excepcional” que “posa rostre i veu a la vivència de milers de persones que, com ella, van haver de creuar el Pirineu lleidatà fugint del nazisme

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha rebut aquest dilluns Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, que l’any 1942, quan només tenia cinc anys, es va veure obligada a fugir del nazisme juntament amb la seva família creuant els Pirineus fins a la localitat de Les, a la Val d’Aran.

Sitzer és una de les protagonistes del projecte impulsat per la Diputació de Lleida “Perseguits i salvats” i que consisteix en la senyalització de cinc rutes d’evasió pel Pirineu de Lleida que van utilitzar els jueus per fugir del nazisme.

En la persona de la Paquita Sitzer, la Diputació de Lleida vol retre un modest però sentit homenatge a totes les persones que al llarg de la història han tingut experiències vitals de persecució i supervivència com la seva.

Sitzer ha visitat aquest dilluns el Palau de la Diputació i s’ha reunit amb el president al seu despatx. Demà dimarts visitarà la població d’Alòs d’Isil, al municipi d’Alt Àneu (Pallars Sobirà), que és un dels punts de fugida de la nova ruta, la cinquena, del projecte “Perseguits i salvats”.
En la roda de premsa posterior a la recepció, Reñé ha agraït la presència de Sitzer, la seva filla i el seu gendre, ja que “és un testimoni excepcional” que “posa rostre i veu a la vivència de milers de persones que, com ella, van haver de creuar el Pirineu lleidatà fugint del nazisme”.
“Tindrem la sort de compartir amb ella les seves experiències i els seus records associats al treball de l’historiador Josep Calvet”, ha afegit el president de la Diputació de Lleida.

Paquita Sitzer tenia només cinc anys quan l’any 1942 es va veure obligada a fugir dels nazis juntament amb la seva família creuant els Pirineus fins a la localitat de Les, a la Val d’Aran.

En declaracions als mitjans de comunicació, Sitzer ha explicat el moment en que van arribar al municipi de Les després de dies caminant a través de les muntanyes. Allà va ser on l’agent en cap va decidir que havien de tornar a França perquè només disposaven del visat d’entrada a Espanya i no tenien el visat de sortida de França. Sitzer ha narrat visiblement emocionada que la pressió dels veïns de Les, que es van implicar i van reclamar que no els retornessin a França, ho va impedir. Aquest també va ser el moment en que un guàrdia civil del mateix control li va canviar el nom de “Françoise” per “Paquita”.

Sitzer ha qualificat “d’idea extraordinària” el projecte “Perseguits i salvats”, que mitjançant la senyalització de les rutes “posa un trosset d’història a la muntanya” perquè tothom la pugui conèixer.

Actualment, Paquita Sitzer viu a Veneçuela i col·labora activament amb el Comité Venezolano de Yad Vashem i participa en pren part en fòrums i activitats divulgatives i escolars per tal de donar a conèixer el seu testimoni com a supervivent de l’Holocaust.

Respecte a la situació actual que viuen el refugiats sirians, Sitzer també ha volgut donar un missatge d’esperança desitjant que “tinguin un futur millor”.

Lleida, 16 de novembre de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat