La Mancomunitat a la Generalitat

Fem país

(31/05/2014)

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va participar el passat 6 de maig de 2014 a l’acte central del Centenari de la Mancomunitat de Catalunya que es va celebrar al Palau de la Generalitat.

El Saló de Sant Jordi va acollir aquest acte, que va estar presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, i que va comptar amb la presència dels presidents de les quatre diputacions catalanes.

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va tancar l’acte just abans de la interpretació d’El Cant dels Segadors, a càrrec de l’Orfeó Gracienc.

L’acció de govern de la Mancomunitat a les terres de Lleida es desplegà per tot el territori, amb la construcció de la xarxa viària per acabar amb l’aïllament de molts municipis de la demarcació de Lleida; el desenvolupament i desplegament de la xarxa automàtica de telefonia amb seu a Balaguer, la primera de tot l’Estat; la creació de les escoles d’Agricultura, del Treball i del Comerç Local a Lleida; l’Escola de sordmuts a la Casa de la Misericòrdia de Lleida, avui encara les Escoles Especials de la Diputació; l’Escola d’estiu de formació de mestres als Torms; la biblioteca popular de les Borges Blanques; la salvaguarda de les pintures romàniques del Pirineu o la recuperació de monestirs com els de Vallbona de les Monges, Sant Pere d’Àger o Santa Maria de Covet.

L’actual estructuració territorial i administrativa de Catalunya és el resultat, en part, d’aquell breu però reeixit procés històric, durant el qual les diputacions catalanes van desenvolupar un paper cabdal en l’ordenació administrativa i nacional del país.