La Diputació de Lleida ha destinat 200.000€ a la consolidació i recuperació de les estructures del que fou el castell residència dels comtes de Pallars i bastió d’Hug Roger III de Pallars.
La Diputació de Lleida, en la seva funció primordial d’estar per i al servei dels municipis i, doncs, de la seva ciutadania, vetlla per la recuperació del patrimoni cultural del territori, participant en la preservació i consolidació d’aquells testimonis fonamentals de la trajectòria història de les comarques de Lleida. Així, aquest dissabte dia 5 de setembre, s’inagura la restauració de les restes del castell de València d’Àneu després d’anys d’intervencions arqueològiques i de consolidació d’estructures arquitectòniques en conveni amb la Generalitat de Catalunya. Concretament, la institució ha destinat 200.000 euros als treballs de consolidació i de recuperació.
Es tracta d’un conjunt arqueològic ubicat en un enclavament estratègic al camí del Port de la Bonaigua, i segons explica la directora de l’IEI, Montse Macià, la importància del qual no recau tant en les estructures conservades i recuperades de la fortalesa, sinó en el simbolisme del conjunt arqueològic com a memòria de la grandesa del comtat del Pallars i, concretament, del darrer comte Hug Roger III (1451-1508), el “Senyor de les Muntanyes”.
Hug Roger III, a mena d’heroi, va desafiar l’ordre establer de la segona meitat del segle XV i va lluitar per la independència del seu comtat amb el somni de convertir-lo en un estat al cor dels Pirineus. Enfrontat amb Joan II i més tard amb Ferran el Catòlic, buscà aliats a França per poder protegir el seu territori; mentre els buscava, la seva esposa, la comtessa Caterina Albert, resistí durant 3 anys el setge al castell i, al final i sense arribar l’ajuda esperada, va capitular, apagant-se així el somni pallarés. Hug Roger III moriria a la presó del castell de Xàtiva, lloc habitual d’empresonament dels nobles rebels de la Corona.
A finals del segle XVIII el castell de València d’Àneu, el centre polític del Pallars medieval, estava ja en ruïnes i a partir del 1939 s’utilitzà de base de les trinxeres per lluitar contra els “maquis”.
El conjunt arqueològic recuperat i arranjat està configurat per un doble recinte fortificat: el sobirà, on s’ubiquen les estances del castell, i el jussà, el poblat medieval de València. Ambdós àmbits han estat excavats (han aflorat les reformes i reordenacions realitzades a les estances al llarg dels segles i durant el seu ús durant i després de la Guerra Civil) i s’han consolidat les restes de les seves estructures arquitectòniques més rellevants, tot constituïnt un conjunt fonamental per conèixer la història del comtat i del poblament medieval.
Tot amb tot, la significació simbòlica dels rics relats que es desprenen del Castell de València d’Àneu substitueixen en protagonisme als murs i estances nobles de la fortalesa desapareguda. La voluntat de la Diputació de Lleida és servar-ne la memòria amb la necessària preservació de la ruïna per tal que aquestes restes esdevinguin un potent vertebrador i dinamitzador del territori.
Lleida, 4 de setembre de 2015
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat