V Festival d’Astronomia del Montsec

Foto presentació V Festival d'Astronomia del Montsec

Festival_Montsec_WEB

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) d’Àger, del Parc Astronòmic Montsec (PAM), acollirà el llarg cap de setmana del divendres dia 12 fins al diumenge 14 d’octubre el V Festival d’Astronomia del Montsec. La Diputació de Lleida dóna suport un any més a aquesta iniciativa que té com a objectiu principal divulgar la ciència en la societat, mitjançant l’organització d’activitats científiques, culturals i d’oci pensades per a tota la família, que aconsegueixin despertar l’interès per l’astronomia i un millor coneixement de la zona del Montsec com a destinació d’astroturisme. En aquesta edició el festival té una previsió d’assistència d’uns 2.600 visitants, la mateixa que l’any passat. El Festival d’Astronomia del Montsec és l’única activitat que es fa a l’Estat espanyol amb aquestes característiques, on s’integra el coneixement del saber científic amb la cultura popular i les activitats culturals i lúdiques per a tots els públics.
La presentació del V Festival d’Astronomia del Montsec ha tingut lloc aquest matí a la Diputació de Lleida amb la participació del diputat Eloi Bergós; de la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell; del conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Noguera, Carlos García; del director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM), Salvador J. Ribas, i del director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.
El diputat Eloi Bergós ha explicat que la Diputació de Lleida dóna suport un any més a aquest festival “com a dinamitzador que és del nostre territori” i ha afegit que el Parc Astronòmic Montsec (PAM) “és un motor del turisme a la comarca de la Noguera”.
Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal, Concepció Cañadell, ha subratllat el fet que el festival posa en contacte la cultura i la ciència per a tot tipus d’edats. “El que volem és que aquest festival el puguin viure i gaudir-ne famílies senceres. Amb aquesta activitat i amb altres que fem durant tot l’any volem potenciar el turisme familiar”, ha indicat.
El conseller de promoció econòmica del Consell Comarcal de la Noguera, Carlos García, ha assenyalat que l’objectiu del festival és arribar al públic familiar en el seu sentit més ampli però de manera més especifica als nens i nenes, “perquè precisament una de les funcions del PAM és la difusió de la ciència i aquesta és una manera excel·lent d’arribar als més petits i enamorar-los del coneixement del cel i de la ciència de l’astronomia”.
Juli Alegre ha remarcar la importància que té per al sector turístic l’organització d’esdeveniments d’aquestes característiques perquè se celebra a la tardor, després de la temporada d’estiu i abans d’arribar la d’hivern, “que és quan més visitants tenim i d’aquesta manera ens ajuda a la desestacionalització turística i a l’equilibri territorial amb propostes d’alta qualitat per al visitant”.
Els organitzadors han destacat l’evolució del festival en aquest lustre d’existència, que ha passat de 2.000 assistents el 2015 als 2.200 el 2016 i uns 2.600 l’any passat, xifra que esperen poder repetir en l’edició d’enguany. La majoria dels visitants procedeixen de Barcelona i la seva àrea metropolitiana i n’hi ha de Girona, de Tarragona i també de les comarques de Lleida. Així mateix, Cañadell ha subratllat la bona resposta que reben del públic pel que fa a la contractació dels paquets turístics creats i comercialitzats pel PAM durant tot l’any amb estades d’una o dues nits, amb allotjament i manutenció i activitats diverses a la zona del Montsec.
Per la seva banda, Salvador J. Ribas ha destacat que enguany s’han programat 16 activitats per a tota la família, tant diürnes com nocturnes, amb visites al COU, on destaca el nou espectacle nocturn “Mil cent i un estels”. Es tracta d’un espectacle de cançons i divulgació astronòmica des de l’òptica de la cultura i el saber popular d’arreu dels Països Catalans. Fusiona astronomia popular amb cançons tradicionals catalanes. “Mil cent i un estels” recull endevinalles, refranys i dites de l’imaginari popular i molta informació de com interpretaven el cel nocturn pagesos, pastors, mariners i gent d’arreu del territori. Tota aquesta informació s’ha relligat amb cançons de treball que cantaven aquests pagesos i pageses, cançons marineres o amb referència a pastors, a més d’altres que parlen de la Lluna, Venus i altres astres del firmament.
El festival continua amb les activitats de divulgació científica per a tota la família com les visites al COU “Viatgers Galàctics” (diürna), el “Cel de la Tardor” (nocturna) o el taller d’experiments científics a càrrec del presentador del programa divulgatiu de ciència de TV3, “Dinàmiks”, Dani Jiménez; conjuntament amb activitats culturals i musicals com el concert de Jordi Montañez dins del cicle “Música sota les estrelles” que tindrà lloc la nit del 13 d’octubre. Aquesta vegada, el cantautor farà una preestrena del seu nou disc, el quart de la seva carrera musical.
Impacte econòmic
L’any 2017 el COU va rebre un total de 36.000 visitants, una xifra que esperen poder repetir enguany i que va comportar un impacte econòmic indirecte d’uns 2 milions d’euros al territori, segons la presidenta del Consell Comarcal, Concepció Cañadell.
Dins d’aquest impacte s’hi inclouen els paquets turístics que es comercialitzen durant tot l’any i que es preveu arribar als 1.000 en finalitzar aquest any. El 70 per cent dels paquets contractats corresponen a visitants de la ciutat de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, el 10 per cent de Girona, un 10 per cent més de Tarragona i el 10 per cent restant d’Espanya. El 45 per cent d’aquests paquets són contractats per parelles i el 35 per cent, per famílies amb fills. D’aquesta manera l’impacte directe dels paquets en els últims cinc anys (a data de 31 de desembre) és d’uns 416.640 €. A més, a aquesta xifra s’ha de sumar la despesa mitjana individual per visitant, que està estipulada en 53 € (184.016 € en els últims cinc anys), per la qual cosa l’impacte total dels paquets turístics al Montsec, l’activitat principal del qual és el PAM, és d’uns 600.000 €.
D’altra banda, els paquets induïts, és a dir, els paquets que les persones organitzen individualment replicant l’oferta oficial, és d’aproximadament 8 i 12 per cada paquet turístic oficial, per la qual cosa als 1.000 paquets que es preveuen en aquest any se’ls pot sumar altres 8.000 visitants més que han confeccionat la seva visita al Montsec de manera oficial.
Lleida, 20 de setembre de 2018

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat