Una jornada encomiable: les falles al Born

Foto grup Born Centre Cultural WEB

Darrere de les de les Festes del foc del Pirineu hi ha el que alguns historiadors han anomenat “eina i feia”. És a dir, un esperit col·lectiu de vocació feinera que, en aquest cas concret, ens reporta a un gran treball de persones, entitats i territori. Una amalgama de sentiment, autoestima i voluntat de transcendir aplicada a un patrimoni transmès de generació en generació.

La seva la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat reforça la visibilitat patrimonial de les comarques pirinenques i del conjunt del territori, i prestigia, la cultura d’arrel popular i tradicional del país. És, en paraules del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ‘un patrimoni secular que internacionalitza encara més la nostra destinació turística’.

El dissabte, 23 de gener, les falles i molta gent que les ha fet possible amb la seva voluntària dedicació van arribar al Centre Cultural del Born a Barcelona gràcies a una encomiable iniciativa de la revista Descobrir Catalunya per promocionar les comarques catalanes en aquest emplaçament inqüestionable per a la Història dels catalans. L’Alta Ribagorça, la primera amfitriona, va deixar el llistó més que alt i els organitzadors xifren en 10.000 els visitants.

Durant la jornada, les Festes del foc van compartir protagonisme amb les esglésies romàniques de la vall de Boí,  demostracions de balls populars, actuacions d’acordió diatònic, degustacions d’aliments, així com diversos tallers relacionats amb  tradicions típicament ribagorçanes.

Les imatges de la jornada es poden visualitzar a la galeria d’imatges de www.diputaciolleida.cat. La Diputació de Lleida, com en tota acció de promoció territorial, també va voler ser-hi present.

Barcelona, 23 de gener de 2016

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat