Un Pica km0 de nom i de sentiment

[RoyalSlider Error] No post attachments found.

Els guardonats en l’acte de dissabte destaquen la singularitat i l’emoció que transmeten les terres de Lleida i la importància de l’arrelament al territori.

El guardó que convoca anualment el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha rebut en aquesta edició 202 inscripcions i ha tingut el millor registre de treballs internacionals de tota la historia del premi amb 39 reportatges

El president de la Diputació de Lleida destaca la gran oferta turística de les comarques de Lleida, de la Plana al Pirineu, vinculada amb natura, el  patrimoni, la  cultura,  la gastronomia, els costums i les festes tradicionals i una gran oferta d’activitats.

 

El Saló de Plens de la Diputació de Lleida ha acollit avui dissabte, dia 20 de maig, la cerimònia de lliurament del 28è Premi “Pica d’Estats”, de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet. L’acte ha estat presidit pel president de la corporació, Joan Reñé, acompanyat del vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich; el vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i president a la demarcació de Lleida, Rafa Gimena, i el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre i ha comptat amb la presència, entre d’altres, dels autors guardonats en les diferents categories del certamen, i diferents membres del jurat.

 

El president de la Diputació, Joan Reñé, en la seva intervenció ha subratllat la gran varietat d’oferta turística de les comarques de Lleida, de la Plana al Pirineu, vinculada amb natura, el patrimoni, la cultura, la gastronomia, els costums i les festes tradicionals i una gran oferta d’activitats. Però més enllà de la varietat de propostes turístiques, Reñe ha incidit en que “el veritable fil conductor d’aquesta oferta són les persones del territori, persones amb una determinada manera de fer, i això també és patrimoni”. La gent constitueix “la riquesa de les terres de Lleida, li donen el seu caràcter singular; gent solidària que s’estima allò que fa”, ha reblat.

En referencia al Premi Pica d’Estats Reñé ha explicat que en aquesta 28èna edició s’han rebut 202 treballs  en les diferents categories del guardó i s’ha produït el millor registre de tota la seva història pel que fa a l’àmbit internacional. En concret el nombre de treballs de premsa internacional van ser 39 procedents de 12 països estrangers, que són França; Alemanya; Holanda; Rússia; Andorra, Mèxic, Bèlgica, Israel, Xile, Itàlia, el Regne Unit i els Estats Units. “Aquesta xifra ens indica, segons Reñé” que celebrem un premi absolutament consolidat tant per l’alta participació de treballs com també pel prestigi del jurat”. Per últim, ha destacat que el Premi Pica d’Estats te com a finalitat fomentar un territori i a projectar arreu els nostres recursos naturals, patrimonials i culturals i donar suport al sector turístic com un dels àmbits econòmics més importants de les comarques de Lleida.

Els treballs guardonats

Destinacions emblemàtiques monumentals i de natura del territori lleidatà, juntament amb la descoberta de la presa de Canelles al Montsec des de les entranyes de la terra, un viatge a través de la televisió  pel majestuós  Congost de Mont-rebei,  un reportatge fotogràfic amb unes imatges espectaculars de Collegats, Mont-rebei  i les parets de Terradets, una proposta radiofònica per descobrir l’oferta turistico gastronòmica de les Garrigues,  a més d’un elaborat monogràfic dedicat al “Solsonès rural: Contrastos a la terra de les mil cares”, i un reportatge d’àmbit  internacional sobre la ruta de senderisme el Cinquè Llac pel Pirineu de Lleida, han estat els eixos vertebradors dels treballs guanyadors del 28è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet que s’han donat a conèixer avui dissabte.  També ha estat premiat  un documental etnogràfic sobre les Valls d’Aguilar, a l’Alt Urgell, on s’explica la vida en un petit poble de l’Alt  Pirineu que es resisteix a desaparèixer explicat des de la mirada de les dones que hi habiten.

 

Relació de treballs i autors premiats en el 28è Premi Pica d’Estats

Premi al millor treball d’Internet, dotat amb 3.000 €, ha estat per a Albert Cristòfol de la productora Qucut – Producció i Comunicació, i el guionista urgellenc Albert Galindo pel treball que porta per títol “Ella, la Vall”. Un documental etnogràfic sobre les Valls d’Aguilar, un dels municipis menys coneguts del Prepirineu, on malgrat la dificultat de residir en una zona tan remota la comunitat que hi viu es resisteix amb força al “fantasma” de l’abandonament. El reportatge s’acosta a la seva realitat per mitjà de les dones que hi habiten. Aquest documental va comptar amb el suport de l’Ajuntament de les Valls d’Aguilar i es va estrenar amb una projecció al poble de la Guàrdia d’Ares, municipi de les Valls d’Aguilar. Posteriorment es va publicar on-line per mitjà del web i el Vimeo de Qucut Producció i Comunicació, i poc després es va projectar en la desena Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus-Picurt 2016 a la Seu d’Urgell el 25 de juny.

Premi al millor treball dels Mitjans de comunicació de les Terres de Lleida, dotat amb 5.000 €, ha estat per a Salvador Giné Lacasa i Jaume Barrull com a fotògraf pel reportatge que porta per títol “Viatge al centre de la Terra”, publicat al suplement Lectura del diari Segre el 9 d’octubre de 2016. Un reportatge que s’endinsa a la serra del Montsec a la comarca de la Noguera per mostrar-nos les interioritats de la central de Canelles i conèixer la pressa i el salt de Canelles per fora. . La descoberta instructiva per als petits i amena per als grans, com relata l’autor del reportatge, en una sola visita es combina la prehistòria, la tecnologia, els fòssils i l’electricitat. Els autors del reportatge van poder viure aquesta experiencia mitjançant el Centre d’Interpretació de l’Energia i la Geologia que disposa la presa. Aquest centre pretén ser un nexe entre el públic i el coneixement científic i tècnic, acostant al visitant al món de l’Energia, la Geologia i del Medi Natural. El Centre, aprofita les característiques d’un espai únic al peu d’una de les preses més importants d’Europa, la Presa de Canelles, amb una alçada de 152 m. a la Serra del Montsec.

 

Premi al millor Reportatge fotogràfic, dotat amb 5.000 €, ha estat per al fotograf Xavier Capdevila Peguera pel reportatge fotogràfic publicat al número de novembre-desembre del 2015 a la revista El Mundo de los Pirineos sota el títol “Desfiladeros en el Pirineo Oriental”.

El treball premiat en la categoria de fotografia, del qual n’és autor Xavier Capdevila, forma part d’un reportatge elaborat en la part redaccional per la periodista Núria Garcia Quera. El treball fotogràfic, de 12 pàgines d’una gran qualitat i amb imatges espectaculars i informació molt completa, ens atansa a un seguit de racons màgics de congostos i grans penya-segats que es troben localitzats a la serra del Montsec i als congosts de Collegats, de Mont-rebei, de Mu i a les parets de Terradets, entre d’altres racons naturals del Prepirineu de Lleida  on el visitant pot gaudir tant de la tranquil·litat com d’emocions fortes segons allò que vulgui trobar en el seu contacte amb la natura.

 

Premi al millor treball de Premsa internacional, dotat amb 5.000 euros, ha estat per al reportatge “El cinquè llac in de Fosca-Vallei”, publicat pel fotoperiodista Willy Ost a la revista Kampeertoerist de Bèlgica a l’octubre del 2015. El treball guardonat publicat a la revista oficial de la federació belga-flamenca especialitzada en càmpings, autocaravanes i turisme de natura descriu d’una manera molt acurada els indrets pels quals transcorre la ruta del Cinqué Llac, els detalls tècnics de la ruta, la gastronomia i els punts d’interès a partir de l’experiencia personal de l’autor del reportatge Willy Ost. El Cinquè Llac és una ruta circular de senderisme per etapes pel Pirineu de Lleida, entre els dos Pallars i l’Alta Ribagorça, amb sortida i arribada a la Pobla de Segur. És una proposta ideal per aquells que volen gaudir de paisatges meravellosos i, alhora, d’un ambient rural tranquil i solitari. 

 

Premi al millor treball de Ràdio, dotat amb 5.000 €, ha estat per a Mar Ramírez,  pel programa ”Les Garrigues”, emès a Radio Onda Vasca al desembre del 2015. La periodista que des de fa més de dues dècades publica articles i reportatges sobre destinacions turístiques i viatges en general a diferents mitjans de comunicació de prestigi d’arreu, .en el seu espai de col.laboració radiofònic amb Radio Onda Vasca, va proposar com a destí de viatge Les Garrigues. En la seva proposta de viatge va descriure els atractius  i valors ecoturístics de la comarca  on no hi van faltar les referencies al paisatge, al clima i als seus principals productes de referència, com ara l’oli amb la denominació d’origen Les Garrigues, com també dels camps d’ametllers i de la recuperació recentment del conreu del safrà. En el vessant cultural va destacar les pintures rupestres del Cogul, els Vilars d’Arbeca i les construccions de pedra seca de les Garrigues, entre d’altres aspectes d’interès.

 

Premi al millor treball de Televisió, dotat amb 5.000 euros, ha estat pel per al reportatge “El Congosto de Mont-rebei”, emès en el programa de senderisme “80 cm” de La 2 de Televisión Española que dirigeix Antonio Font Codina i presenta Edu Soto. El programa guardonat es va emetre el 24 d’octubre de 2015. El documental ens mostra tota l’espectacularitat de l’espai natural del congost de Mont-rebei que forma el riu Noguera Ribagorçana en travessar la serra del Montsec, tot separant el Montsec d’Ares del Montsec de l’Estall, i que constitueix l’únic gran congost de Catalunya que es manté pràcticament verge. La ruta que ens mostra el documental parteix de la part de l’alberg de Montfalcó, a la banda aragonesa, i acaba a la zona de la Masieta, a la part lleidatana després de baixar per la vertiginosa passarel·la que voreja la paret del congost, per continuar travessant el pont penjant i seguir el camí de ferradura excavat a la roca. El programa també ens mostra el congost des de l’aigua, amb caiac pel riu, fins arribar a l’ermita de la Pertusa i tracta sobre la flora i la fauna de l’entorn del congost i a la seva gent.

Premi al millor treball en Premsa especialitzada en viatges i turisme, dotat amb 5.000 euros, ha estat per al monogràfic que porta per títol “Solsonès rural. Contrastos a la terra de les mil cares”, publicat el mes de juny del 2016 a la revista Descobrir Catalunya amb textos de Noemí Vilaseca, Pepa Mañé, Felip Vendrell, Enric Bertran i Narcís Clotet i fotografies d’Oscar Rodbag. El monogràfic, de 50 pàgines a tot color amb fotografies espectaculars i de gran qualitat ens mostra la comarca prepirinenca del Solsonès, plena de contrasto,s en la qual es combinen els camps de conreu amb les grans extensions de bosc, els rius, les fonts i els paratges esquerps d’alta muntanya. Una comarca esquitxada de masies disseminades, algunes de les quals són bells exemplars de les construccions característiques de la Catalunya rural dels segles XV al XVIII. El monogràfic s’endinsa també en la vida de pagès a la comarca en ple segle XXI i les iniciatives amb què treballen pel futur rural del territori.

Finalment, el Premi al millor treball de Premsa escrita d’informació general, dotat amb 5.000 euros, ha estat per la sèrie “Monuments” del periodista Daniel Romaní Cornet, publicats durant l’estiu de 2016 a la secció “Ara Estiu” del diari Ara. Es tracta d’una sèrie d’articles molt ben treballats i ben documentats a través dels quals s’expliquen d’una manera molt detallada diferents monuments de les contrades de Lleida, la seva història i el seu entorn sociocultural i paisatgístic.

Els monuments que van ser objecte dels reportatges van ser la Catedral Romànica de Santa Maria de la Seu d’Urgell, a l’Alt Urgell; el Museu Hidroelèctric de Capdella i el Castell de Mur, al Pallars Jussà, el conjunt romànic de la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça; La Seu Vella, la Suda i el Museu de l’Aigua de la ciutat de Lleida i la Fortalessa dels Vilars i la Roca dels Moros del Cogul a les Garrigues.

Els membres del jurat

El jurat del 28è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats”, que es va reunir a la a la Diputació de Lleida per deliberar el passat 11 de febrer, va ser presidit per Rafa Gimena, vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i president a la demarcació de Lleida, per delegació de la degana, Neus Bonet, i integrat com a vocals per Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní, director del programa “8 al dia” de 8TV; Lluís Foix, periodista i analista polític de La VanguardiaAntoni Franco Estadella, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Eduard Navarro, director general de Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Josep Ramón Ribé, director del diari La Mañana, i actuant com a secretari, Juli Alegre, com a director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

 

Lleida, 20 de maig de 2017

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat