Se celebrarà els dies 14 i 15 de setembre i compleix la 14a edició
La vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol; l’alcalde d’Alguaire, Joan Guillaumet, i la tinent d’alcalde, Imma Roca, han presentat aquest dijous la 14a Fira de la Figa d’Alguaire que se celebrarà els dies 14 i 15 de setembre.
La fira comptarà amb el Mercat de Figues, amb parades on es poden comprar figues fresques i altres productes derivats, com melmelades, licors i dolços, així com les degustacions i tastos de figues i altres productes gastronòmics elaborats amb figues. “És una fira consolidada de referència”, ha destacat Rosa Pujol, que ha afegit que “Alguaire és el major productor de figues de Catalunya, amb més de 200 hectàrees de conreu dedicades a aquest fruit”.
Paral·lelament s’organitzen tallers i demostracions, en les que la figa serà la gran protagonista i s’ensenyaran tècniques de cultiu i recol·lecció; conferències i xerrades amb experts del sector que parlaran de les propietats nutricionals de la figa, les tècniques de cultiu i les tendències del mercat. Així, es posa en marxa la primera edició de les Jornades Gastronòmiques ‘La fruita a la cuina’, on es pretén no només posar en relleu el valor culinari i el potencial de la figa, sinó també destacar altres fruites de les terres de Lleida, com el préssec, la pera i la poma. “Cal defensar el consum de la fruita del territori que es produeix amb un alt grau de qualitat”, ha dit Joan Guillaumet.
Concretament, hi participaran Josep Lladonosa, Creu Sant Jordi i Premi Nacional de Gastronomia; Josep Gómez, del restaurant El Jardí d’Alguaire; Joel Castanyé, propietari i cuiner de La Boscana, amb una Estrella Michelin, i Alexis Torres, de l’Escola d’Hostaleria de Girona. Entre d’altres, es cuinarà un arròs amb pollastre i figues seques que estarà a l’abast dels visitants.
També és novetat d’enguany en nou imagotip de la Fira que vol potenciar el producte estrella i que simbolitza la qualitat i autenticitat de les figues d’Alguaire, que són reconegudes més enllà de l’àmbit local, ha recordat Joan Guillaumet.
D’altra banda s’han programat activitats per a nens, amb jocs i tallers educatius relacionats amb la figa, i actuacions musicals i teatrals, destinades a tots els públics.
Segons s’ha posat de manifest, la producció de figa ha anat en augment en els darrers anys i s’han anat descobrint altres mercats, més enllà dels locals, la qual cosa ha suposat una professionalització del sector.
Lleida, 5 de setembre de 2024
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat