Un estudi sobre la Casa de Maternitat de Lleida, des d’una perspectiva de gènere, guanya la segona edició del Premi de recerca Elvira Godàs Vila de la Diputació de Lleida

Miriam Roma

La historiadora i documentalista Míriam Roma Garcia s’ha emportat un guardó destinat a donar suport d’una manera prioritària a investigadors en les primeres etapes d’activitat investigadora en l’àmbit de la història contemporània 

Va ser creat des del Servei d’Arxius, Estudis i Informació de la Diputació de Lleida 

La historiadora i documentalista d’Almenar Míriam Roma García ha estat la guanyadora de la segona edició del Premi de recerca Elvira Godàs Vila de la Diputació de Lleida, amb el projecte ‘La Casa de Maternitat de Lleida (1889-1988). Estudi des d’una perspectiva de gènere’.

El treball “pretén analitzar els perfils de les dones humils que es van veure obligades a fer ús de la Casa de Maternitat i com l’estigmatització d’aquestes les va fer víctimes d’una doble repressió, sexuada i política. S’emmarca en un projecte d’investigació a llarg termini amb l’objectiu d’estudiar mecanismes repressius al col·lectiu femení de classe baixa i mitjana al llarg dels períodes històrics que comprenen tot el segle XX que és el que les fa un col·lectiu doblement oprimit incidint, especialment, en la zona de Lleida”, segons explica la mateixa Míriam Roca en la part de plantejament del projecte.

Míriam Roma és graduada en Història (UdL); graduada en Informació i Documentació (Universidad de León), i màster en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d’Igualtat (UdL).

El premi, creat des del Servei d’Arxius, Estudis i Informació de la Diputació de Lleida, vol donar suport a projectes de recerca i difusió cultural i històrica d’àmbit local i comarcal. El premi esta dotat amb 6.000 € i té com a objectiu impulsar les xarxes d’investigació i de difusió del coneixement d’aquells treballs que s’endinsin en la història contemporània de la demarcació i que es fonamentin parcialment o totalment en els diferents fons documentals de la Diputació de Lleida i els seus organismes autònoms.

Es fa en col·laboració tècnica amb el Departament d’Història, secció Història Contemporània, designat de la UdL, i vol fomentar l’estudi i la recerca sobre el territori lleidatà des de l’àmbit de les ciències humanes i socials, i està destinat a donar suport d’una manera prioritària a investigadors en les primeres etapes d’activitat investigadora. El professor responsable del seguiment del projecte en aquesta segona edició ha estat el doctor Manel López.

La primera edició la va guanyar l’historiador de les Borges Blanques i professor associat de la Facultat de Lletres de la UdL, Marc Macià i Farré, per un treball sobre el polític Pere Mías Codina (1880-1941), qui va proclamar la República Catalana a les Borges Blanques l’abril del 1931 en tant que president del Comitè Revolucionari.

Elvira Godàs Vila –la filla petita de Victorina Vila i Frederic Godàs, fundadors del Liceu Escolar de Lleida, inaugurat el 1906– va ser una mestra republicana exiliada a Mèxic i activista que va ostentar la presidència d’honor de la Asociación Archivo, Guerra y Exilio.

Lleida, 6 de desembre de 2023

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat