Tret de sortida a la I Setmana de la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran amb una trentena d’activitats

Escola La Creu del batlle, Lleida Segrià

Escola Riolaina, Montellà del Cadí Cerdanya

Se celebra entre el 19 i el 25 de setembre i té per objectiu divulgar la bioeconomia a les escoles, les empreses i la societat civil

 

Organitzada per la Diputació de Lleida i, prèviament al Congrés BIT, forma part del centenar d’accions que convertiran Lleida en la capital de la bioeconomia aquest mes de setembre

 

Una trentena d’activitats (tallers escolars, jornades de portes obertes a empreses i jornades participatives) a totes les comarques tindran lloc a partir d’aquest dilluns i al llarg de tota la setmana en el marc de la I Setmana de la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. Del 19 al 25 de setembre la bioeconomia serà protagonista a tot el territori en forma de ‘Transformaccions escolars’ (tallers sobre bioecomomia a les escoles), ‘Transformaccions empresarials’ (jornades de portes obertes a empreses) i ‘Transformaccions socials’ (jornades participatives).

 

La bioeconomia és una oportunitat cabdal per transformar l’economia, atès que Lleida concentra gran part dels excedents de l’activitat agrícola i forestal de Catalunya. La valorització d’aquests recursos pot significar la creació d’una bioindústria que impulsi l’economia del territori.

 

Al llarg de tota la setmana participaran en les ‘Transformaccions’ amb l’eslògan ‘Ens trobem?’, un total d’11 escoles. Atesa l’alta demanda per part dels centres escolars —han estat 23 els que s’han interessat per participar als tallers— el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida ha previst que les sessions es reprenguin la primera setmana d’octubre, concretament entre els dies 3 i el 7.

 

A banda, al llarg de tota la setmana, també tindran lloc sis sessions participatives en les quals es donaran a conèixer experiències d’èxit en bioeconomia de totes les comarques del territori. A més, sis empreses i entitats locals faran jornades de portes obertes el dissabte dia 24 de setembre.

 

 

Tallers a les escoles

 

Participaran als tallers de bioeconomia les escoles Sant Miquel de Miralcamp, M. Immaculada de Tremp, La Valira de la Seu d’Urgell, Mossèn Josep Arqués de Cervera, Ridolaina de Montellà del Cadí, Sant Roc de Bossòst, Setelsis de Solsona, Bonavista de Bellcaire d’Urgell, El Tallat de Sant Martí de Riucorb, La Creu del Batlle de Lleida i l’escola Albirka d’Arbeca.

 

Casos d’èxit empresarial

 

D’altra banda, els CEI de Vielha, Sort, la Seu d’Urgell, Cervera, Torrefarrera, les Borges Blanques i Tàrrega acolliran jornades participatives, on es donaran a conèixer diferents casos d’èxit d’empreses del territori que treballen amb la bioeconomia.

 

Experiències en bioeconomia

 

El dissabte 24 de setembre, les empreses i entitats que mostraran les seves experiències en bioeconomia seran Mas Colom-Casa Borges de Tàrrega, la Llar d’Infants Municipal l’Era d’Agramunt, l’explotació Torre Santa Maria de Vallfogona de Balaguer, la planta comarcal de compostatge de Sort, el Grup Sebastià (Rialp) i la xarxa de calor municipal amb biomassa de Llavorsí, on s’hi faran visites.

 

 

 

AGENDA D’ACTIVITATS

 

‘Transformaccions escolars’.

Tallers de bioeconomia a les escoles

 

Dilluns 19 de setembre:

La Creu del Batlle, Lleida (Segrià), 9 hores.

Escola Ridolaina, Montellà del Cadí (Cerdanya), 10.45 hores.

 

Dimarts 20 de setembre:

Escola La Valira, la Seu d’Urgell (Alt Urgell), 11.00 hores.

Escola El Tallat, Sant Martí de Riucorb (Urgell), 11.30 hores.

 

Dimecres 21 de setembre:

Escola Albirka, Arbeca (Garrigues), 11.00 hores.

Escola Bonavista, Bellcaire d’Urgell (Noguera), 11.30 hores.

 

Dijous 22 de setembre:

  1. Immaculada, Tremp (Pallars Jussà), 9.00 hores.

Escola Sant Miquel, Miralcamp (Pla d’Urgell), 11.00 hores.

Escola Setelsis, Solsona (Solsonès), 11.00 hores.

 

Divendres 23 de setembre:

Escola Mossèn Josep Arqués, Cervera (Segarra), 10.30 hores.

Escola Sant Roc, Bossòst (Val d’Aran), 11.30 hores.

 

 

‘Transformaccions socials’

Tallers participatius

 

Dilluns 19 de setembre:

CEI Torrefarrera, Torre Santa Maria, de 17 a 19 hores.

 

Dimarts 20 de setembre:

CEI La Seu d’Urgell, Cerdanya ECO Resort, de 17 a 19 hores.

 

Dimecres 21 de setembre:

CEI Tàrrega, de 15.30 a 17.30 hores.

CEI Cervera, de 17.00 a 19.00 hores.

 

Dijous 22 de setembre:

CEI Vielha, Vacuum Media Studio i aprofitament tèrmic d’estella, de 17 a 19 h.

 

Divendres 23 de setembre:

CEI Sort, Calderes Biomassa Llavorsí, de 16 a 18 hores.

CEI Borges Blanques, SAAT Bioproductors, de 17 a 19 h.

 

 

‘Transformaccions empresarials’

Portes obertes a empreses que treballen en l’àmbit de la bioeconomia

 

Dissabte, 24 de setembre

9.00 hores:

Recepció i registre dels assistents al CEI Tàrrega. Cal Trepat.

 

9.30 a 10.30 hores:

Visita a Mas de Colom – Casa Borges (Tàrrega).

 

11.00 a 12.00 hores:

Visita a la Llar d’Infants municipal l’Era (Agramunt).

 

12.30 a 13.30 hores:

Visita a Torre Santa Maria (Vallfogona de Balaguer).

 

14.00 hores:

Arribada al CEI Tàrrega.

 

 

Transformar l’economia per arrelar la població

 

La Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran és un projecte promogut per la Diputació de Lleida i que compta amb el suport i la implicació de les principals institucions lleidatanes. Es tracta d’una eina que ha de permetre generar un nou model econòmic basat en l’economia verda, circular i digitalitzada.

 

Es tracta d’un projecte estratègic a 8 anys vista, que compta amb un pressupost inicial en la seva primera fase (2020-22) de 17,7 milions d’euros compromesos per part de les diferents entitats i institucions del territori que li donen suport. Està coordinat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida mitjançant l’Oficina Tècnica per la Transformació.

 

Assegurar la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola, ramadera i forestal com a sector estratègic i afavorir l’arrelament al territori en base a la creació d’ocupació de qualitat en sectors emergents són alguns dels principals objectius del projecte.

 

 

La unió institucional com a motor de la transformació

 

La unió institucional del projecte es materialitza en l’anomenat G-6, el grup de treball conformat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Paeria de Lleida, les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la Universitat de Lleida.

 

Atès que el desenvolupament de la bioeconomia és un repte en l’àmbit de Catalunya, aquesta unió institucional s’ha reforçat amb altres membres com l’IRTA, el Centre de Ciència i Tecnologia  Forestal de Catalunya, Eurecat, DACC i amb col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, ACCIÓ (Agència per la Competitivitat de l’empresa), el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

 

 

Lleida, 19 de setembre de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat