Torrefarrera clou la campanya de desgreuge contra les dones acusades de bruixeria amb la història d’Antònia Balaguera

bruixes1

bruixes2

bruixes3

bruixes4

bruixes5

Aquest municipi del Segrià ha acollit avui la projecció de la docuficció ‘Bruixes, la gran mentida’ de Sàpiens, en el darrer acte de la campanya de l’Àrea d’Igualtat ‘Memòria és nom de dona’ que ha recorregut municipis de Lleida, Pirineu i Aran

Helena Martínez agraeix a l’Associació Gegantera de Torrefarrera la bona predisposició de l’entitat en recordar i reparar la memòria d’aquesta dona, posant-li el seu nom a una nova geganta.

El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre i la diputada d’Igualtat i Cooperació Internacional, Helena Martínez, han assistit aquest dijous a la projecció de la docuficció ‘Bruixes, la gran mentida’, que s’ha fet a la sala social de l’Ajuntament de Torrefarrera amb la presència de l’actriu principal, Meritxell Yanes.

L’acte ha estat organitzat per l’Àrea d’Igualtat de la Diputació i la revista ‘Sàpiens’, i és l’últim dels que s’han programat al llarg d’aquest any a Cervera, la Seu d’Urgell i Bossòst, sota el títol genèric ‘Memòria és nom de dona’.

El projecte vol ser un acte de desgreuge a les dones que al llarg de la història van patir repressió acusades de bruixeria. Així, a Torrefarrera s’ha fet un desgreuge d’Antònia Balaguera, exiliada en aquest municipi i finalment jutjada i condemnada a assots i desterrament, i d’altres 12 dones jutjades a la comarca.

Helena Martínez ha volgut recordar que, amb l’emissió d’aquesta docuficció, “es vol contribuir a un exercici de reparació de justícia històrica envers totes aquelles dones que van patir la repressió i un nivell de violència extrema que, en part, és origen de moltes de les actituds masclistes que encara perduren a les nostres societats”.

En aquest sentit, la diputada ha volgut agrair a l’Associació Gegantera de Torrefarrera la seva bona voluntat de voler recordar i reparar la memòria d’Antònia Balaguera, posant el seu nom a una geganta. “Les nostres comarques van ser focus d’aquestes barbaritats i és necessària aquesta acció de desgreuge de la societat actual. Accions com la que vol dur a terme l’associació gegantera d’aquest municipi  ajuden a fer justícia per totes elles”, reivindica Martínez.

Torrefarrera, 24 de novembre de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat