Testimoni dels primers 12.000 lleidatans que passaran pel Bus de la Salut

Ismael_Ribelles_entrevista_001_SLI

MAntonia_Garros_entrevista_002_SLI

MAngels_Garcia_entrevista_SLI

El ‘Bus de la salut’ ha fet aquest divendres la primera parada a Artesa de Lleida (Segrià) per iniciar les proves diagnòstiques per permetran fer un diagnòstic precoç de les malalties vasculars o renals a aquelles persones que presenten factors de risc.

L’equip sanitari que viatja en aquest bus equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques ha començat a atendre els primers usuaris d’Artesa de Lleida a les 10 del matí i ho continuarà fent a les 19 hores.

Aquest projecte per conèixer l’estat de salut de les artèries i la prevalença de la malaltia renal oculta va adreçat a aquella població que reuneix una sèrie de característiques que la situa en un nivell de risc més elevat.

La M. Àngels Garcia és una de les 24 persones d’Artesa de Lleida que han estat seleccionades segons els factors de risc per pujar al bus i fer-se les proves diagnòstiques. “El fet que no sigui necessari desplaçar-se a Lleida es un gran avantatge”, ha indicat poc abans de començar la seva visita amb les infermeres.

El Casimir Iglesies ha destacat la rapidesa i l’efectivitat d’aquest servei “on t’atenen molt ràpid i sense esperes” i ha valorat molt positivament el fet que aquest projecte de l’àmbit de la salut sigui pioner.

La valoració general dels primers usuaris del ‘Bus de la salut’ ha estat positiva i després de realitzar-se les proves diagnòstiques han coincidit també en qualificar-les d’indolores i gens molestes. “No fan cap mal, només una punxada al dit i després una ecografia”, han afirmat la Maria Antònia Garrós i l’Ismael Ribelles.

El ‘Bus de la salut’ és un projecte de la Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) en col·laboració amb l’Atenció Primària.

Es tracta d’un estudi científic pioner a Catalunya que permetrà realitzar en 3 anys proves a 12.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.

Proves en 40 minuts amb un ecògraf

Es tracta de proves indolores i sense cap efecte secundari que requereixen 40 minuts per individu. S’inicien amb una entrevista per conèixer l’estil de vida i els hàbits alimentaris que segueix l’usuari. També s’extreu una mostra sanguínia per conèixer com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres.

Mitjançant una ecografia (com les que es fan a l’embaràs) es visualitza l’estat de les artèries caròtides (situades al coll) i femorals (situades als engonals), que donen una visió general de la situació en què es troben totes les artèries del cos: l’engruiximent de la paret arterial, la presència de plaques de greix, etc.

Aquesta tècnica permet tenir informació per evitar futurs episodis cardiovasculars (infart, angina de pit, “feridura”, ictus, embòlia…).

Els resultats de les proves efectuades quedaran registrades a l’historial clínic del pacient i el metge de família hi tindrà accés per poder determinar el diagnòstic per a cada persona.

Les pròximes parades del ‘Bus de la salut’ seran Cervera, on estarà del 19 al 22 de gener, i Mollerussa, on es quedarà del 26 al 29 de gener.

Artesa de Lleida, 16 de gener de 2015

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat