Tercera edició de beques per a metges que facin recerca des de Lleida

Reñe_beques_PostMIR_001_SLI

Acte de presentació dels resultats dels projectes de recerca de les beques postMIR 2013-2014

Reñe_beques_PostMIR_002_SLI

Acte de presentació dels resultats dels projectes de recerca de les beques postMIR 2013-2014

Convocades amb l’IRB, amb una aportació de Diputació de 279.000 euros al 2015 després de dues exitoses edicions amb 18 treballs seleccionats

El Centre de Recerca Biomèdica estarà en ple funcionament al setembre

Per tercer any consecutiu la Diputació de Lleida finança amb 279.000 euros les beques a la demarcació per realitzar 10 contractes d’un any de durada a metges que hagin acabat el període de formació especialitzada −Medicina (MIR), Infermeria (EIR), Psicologia (PIP) o Farmàcia (FIR)− i que s’hagin format en l’entorn sanitari de Lleida (Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital de Santa Maria o Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de Lleida).

Es tracta d’una iniciativa conjunta entre l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida), l’Institut Català de la Salut (ICS) i la Diputació de Lleida per estimular la realització de projectes d’investigació innovadors a IRBLleida que requereixin la incorporació de professionals formats en diferents especialitats mèdiques.

Aquests 279.000 euros se sumen als 454.000 euros (175.000 l’any 2013 i 279.000 l’any 2014) que la corporació ha aportat en les dues edicions anteriors de les beques PostMIR per finançar 18 projectes de recerca.

Tres d’aquests 18 projectes s’han presentat aquest dijous en un acte al que han assistir el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el director territorial de Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré, i el director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), Xavier Matías-Guiu.

El president de la Diputació de Lleida ha indicat que la corporació manté el seu compromís amb aquestes beques perquè són una “aposta pel talent i el coneixement dels professionals del territori, fent possible que els estudis d’investigació es portin a terme a Lleida”. “Fent un símil futbolístic, aquest projecte és la Masia del Barça i la cantera de professionals que ens situa al món en l’àmbit de la investigació”, ha afegit Reñé.

El director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), Xavier Matías-Guiu, ha destacat que aquestes ajudes de la corporació lleidatana “permeten als MIR presentar projectes de recerca d’una forma competitiva per quedar-se un any més a Lleida i continuar investigant”.

El director territorial de Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré, ha qualificat de “molt important” aquest projecte per la inversió que suposa en coneixement.

La convocatòria per a les beques PostMIR 2015 ja està oberta i seguint el model de la passada edició es convoquen 9 beques destinades a post-MIR que hagin acabat l’etapa d’especialització en alguns dels centres sanitaris de Lleida i una per a especialistes en Cirurgia, Cardiologia o similars per a donar suport al CREBA de Torrelameu.

Presentació dels resultats dels projectes de recerca de les beques postMIR 2013-2014

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el director territorial de Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré, i el director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), Xavier Matías-Guiu, han assistit aquest dijous a l’acte de presentació dels resultats dels projectes de recerca de les beques postMIR 2013-2014.

Durant l’acte s’han presentaran les línies bàsiques de tres projectes de recerca desenvolupats per tres dels 18 becats amb aquests ajuts.

La Núria Tarraubella, metge d’Atenció Primària, ha presentat el seu estudi sobre l’apnea de la son, que intenta comparar el maneig que fan els metges de l’Atenció Primària del pacient amb sospita de patir Síndrome d’Apnea Obstructiva del son amb els procediments que se segueixen des de la Unitat del Son. L’objectiu és demostrar que els centres d’Atenció Primària estan capacitats per al maneig de la Síndrome d’Apnea Obstructiva del son, segons ha indicat Tarraubella.

Per la seva part, Josep Montserrat, metge del Grup d’Epidemiologia Aplicada de l’IRB Lleida, ha explicat que el seu estudi s’ha basat en el disseny de models predictors que permetin identificar a través de l’Atenció Primària els malalts amb malaltia pulmonar obstructiva crònica que presentin un major risc d’empitjorar. D’aquesta forma, el metge de capçalera podrà identificar-los i intensificar el tractament o aplicar mesures preventives per evitar una agudització de la malaltia i millorar la seva qualitat de vida.

Finalment, la Cristina Gas, adjunta de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Arnau de Vilanova, ha explicat que les seves tasques principals han estat les d’ajudar a que el CREBA entri en funcionament, fent el seguiment de les obres i l’assessorament de tota la part quirúrgica del centre.

Lleida, 9 d’abril de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat