Talarn reitera als Premis Felip Domènech el compromís de la Diputació amb la cohesió i el desenvolupament de les zones rurals

Premis Felip Domènech_1

Premis Felip Domènech_4

Premis Felip Domènech_3

Premis Felip Domènech_2

El president diu que la Coopera​tiva Lletera del Cadí i Pep Riera, els dos guardonats d’enguany, marquen el camí a seguir pel sector agrari

 

Corbins ha acollit l’acte de lliurament d’uns premis que reconeixen les entitats i les persones que han destacat per la defensa de la pagesia

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest divendres a l’acte de lliurament dels Premis Nacionals Felip Domènech 2020, celebrat a la Sala Coliseu de Corbins sota l’organització d’Unió de Pagesos. Els guardons, que enguany han arribat a la seva tercera edició, estan concebuts com un reconeixement a la persona i a l’entitat la trajectòria de les quals hagi destacat pels valors, per la defensa de la pagesia, del sindicalisme, del cooperativisme agrari i pel compromís amb el país. En aquesta ocasió, els distingits han estat Pep Riera i la Cooperativa Lletera Cadí.

 

Al marge de Joan Talarn, l’acte ha comptat amb la presència, entre d’altres, de Jordi Verdú, alcalde de Corbins; Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos; Josep Sellart, coordinador Territorial a la Plana de Lleida d’UP; Lluís Clotet, president de la Cooperativa Lletera Cadí; Pep Riera, pagès del Maresme, activista sindical i polític; Josep M. Sanuy, subdirector del Grup Segre; i Ignasi Aldomà, escriptor i Doctor en Geografia. A més, s’ha comptat amb diferents interpretacions musicals a càrrec del cantautor El Fill del Mestre.

 

Pel que fa als guardons, el de la categoria d’Entitats s’ha concedit a la Cooperativa Lletera Cadí i ha estat lliurat per Josep Sellart a Lluís Clotet. En la distinció s’ha tingut en compte el paper clau de la Cooperativa en l’economia del Pirineu des de la seva fundació l’any 1915, en la creació de riquesa i ocupació al territori. Cadí recull llet de la pagesia diàriament a domicili, compta amb 105 socis ramaders que pertanyen exclusivament a l’Alt Urgell i la Cerdanya, i té una plantilla de 120 treballadors. Aquesta activitat ha creat un teixit industrial al seu voltant per a transportistes i empreses de manteniment, entre altres. L’any 2000 assolí el reconeixement comunitari com a Denominació d’Origen Protegida (DO) per al formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, l’any 2003 rebé el mateix reconeixement per a la mantega. El 2015 va commemorar els seus orígens amb motiu del seu centenari.

 

Quant a l’apartat de Persones, el premi s’ha atorgat a Pep Riera, que l’ha rebut de mans de Joan Caball. En aquest cas, s’ha valorat la trajectòria de Riera, qui procedent de la lluita antifranquista va ser la veu del sindicat durant 22 anys i la imatge de referència del camp català, de les lluites sectorials i territorials, i també va tenir una gran capacitat i convicció per transmetre el compromís d’aquesta pagesia amb el país. Actualment, Riera és el coordinador comarcal al Maresme d’Unió de Pagesos, entitat a la qual es va incorporar l’any 1974. Ha estat guardonat pel Govern de la Generalitat amb la Medalla al treball President Macià 2011. Va participar en el procés de les consultes locals per la independència i és membre actiu de l’Assemblea Nacional Catalana.

 

En la seva intervenció, Joan Talarn ha assenyalat la pagesia i l’associacionisme com uns “pilars fonamentals” que han permès avançar el país. En aquest sentit, el president de la Diputació ha volgut posar en valor el paper del sindicalisme agrari i en especial d’Unió de Pagesos, tot remarcant que “Catalunya no s’explicaria sense el model d’associacionisme cooperatiu i la seva disseminació per tots els municipis i les comarques”.

 

Un exemple tangible d’aquest fet és, ha dit Talarn, la Cooperativa Lletera Cadí, que va nàixer l’any 1915 com a resposta del territori a la crisi de la fil·loxera i que va suposar “un impuls renovador i innovador de la societat catalana” del segle passat.

 

En la mateixa línia, però en aquest cas com a individualitat, s’ha referit a la figura de Pep Riera, “un referent inequívoc de la Catalunya rural i pagesa que no claudica i un exemple de defensa de tota la nació catalana, des d’àmbits com l’ecologisme i els moviments d’esquerres i sobiranistes”.

 

És en base al tarannà i a la trajectòria dels dos guardonats que Joan Talarn ha expressat el compromís de la Diputació de Lleida en tot allò que serveixi per “contribuir a la cohesió social i al desenvolupament de les zones rurals”, esdevenint aquest compromís “una prioritat que no volem negligir” i que té un camí a seguir perfectament marcat per entitats com la Cooperativa Lletera Cadí i per persones com Pep Riera.

 

Unió de Pagesos va instituir els Premis Nacionals Felip Domènech Costafreda amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria de persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats, d’una forma honesta, senzilla i amb companyonia. Va arrencar el 2016 per ser un punt de trobada biennal de les entitats del país que, d’una manera directa o indirecta, conformen l’entramat del sector agrari català.

 

Felip Domènech Costafreda (Artesa de Lleida, 1951-2013) va ser un destacat activista en el sindicalisme agrari, en el cooperativisme i en la cultura. Va estar vinculat als moviments culturals del seu poble com a músic, cantant i col·laborador de la revista local ‘La Femosa’. A més d’implicar-se en el món cooperatiu, va ser un gran defensor del territori i de la seva gent.

 

 

Corbins, 5 de març de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat