El president de la Diputació ha participat en la celebració institucional conjunta amb Generalitat i Paeria de la Diada Nacional de Catalunya, a la Seu Vella de Lleida, reivindicant polítiques d’impuls de l’ús social del català.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha defensat aquest dimecres, durant l’acte commemoratiu de la Diada, que “Catalunya serà lliure si és capaç de treballar com un sol poble en la seua diversitat social, cultural i política.
L’acte s’ha celebrat a la Seu Vella de Lleida i, a més de Joan Talarn, hi han intervingut el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Òscar Ordeig, el paer en cap de Lleida, Fèlix Larrosa, i la delegada territorial del Govern a Lleida, Núria Gil. A més, hi han assistit, per part de la Diputació, les vicepresidentes Sandra Castro i Rosa Pujol, i els diputats i diputades Sandra Marco, Jordi Verdú, Òscar Martínez, Fermí Masot i Núria Palau.
Joan Talarn ha començat el seu parlament dient que la Diada Nacional de Catalunya és la data amb la qual “renovem la voluntat de recuperar la llibertat de la nació catalana”, una nació que “serà lliure si és capaç de treballar com un sol poble en la seua diversitat: social, cultural i política”. Per fer-ho, “cal defensar la llengua com el pa i cal combatre a favor de la llengua amb tot el coratge i sense defallir”, perquè “ningú no té vocació de mut” i “la meva llengua és la meva primera pàtria”, ha dit Talarn tot parafrasejant Josep Vallverdú.
Per al president de la Diputació, l’ús social del català viu un difícil context de retrocés, i entre les causes d’aquest regressió “dia a dia sembla guanyar terreny un paràmetre que és molt perillós per la seva falsa simplicitat i pel lligam amb el discurs de la intolerància: el català retrocedeix a causa dels que venen de fora”. Talarn, però, no ha defugit l’autocrítica, perquè, “quan les administracions no acabem de trobar la clau per donar resposta als problemes i a les necessitats d’una societat cada cop més exigent, s’obre la porta dels maximalismes simplistes que alimenten un discurs xenòfob que diu defensar una puresa nacional que ens han furtat, tot i que mai no ha existit”.
És per això que el president ha assegurat que, “com a societat acollidora que som des de segles, tenim la responsabilitat de mantenir polítiques de gestió d’aquesta multiplicitat d’accents i de cultures en un entorn social segur i en constant progrés. I també tenim la responsabilitat i l’obligació de fer front la intolerància, s’amagui darrera la bandera que s’amagui”.
I això passa, entre d’altres coses, per la necessitat de “mantenir la mentalitat oberta i redoblar el treball per a la plena integració de totes les persones a través de les eines que ja tenim”, tant socials com institucionals. En aquest sentit, Talarn ha recordat que l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida celebra aquest mes de setembre el cicle ‘La veu trencada d’un poble’, que vol ser “un crit d’atenció a la consciència i a l’acció, una oportunitat per compartir, aprendre i reivindicar la nostra identitat lingüística i cultural”.
El president de la Diputació ha acabat la seva intervenció dient que “a Catalunya ens hem forjat com a poble gràcies a la suma”, motiu pel qual ha demanat que “no ens fem més petits expulsant de la nostra nació, pel color de la seva pell i l’accent del seu català, totes les mans que volen segar cadenes”.
La commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Lleida s’ha tornat a celebrar aquest any a la Seu Vella en un acte unitari organitzat per la Paeria, la delegació del Govern i la Diputació de Lleida. L’acte ha combinat elements de la tradició catalana amb expressions d’art contemporani, iniciant-se a la nau central de la Seu Vella amb dos actuacions: la peça de dansa contemporània ‘Somos’, interpretada pel grup Lookatthingsdifferent, i un concert de la Coral Maristes, que ha ofert una selecció de peces musicals clàssiques. Després de les actuacions, ha tingut lloc l’ofrena floral al monòlit en record a les víctimes del 1707, acompanyada per l’Himne Nacional de Catalunya.
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat