Talarn participa en la inauguració de la Càtedra 2023 d’Estudis Medievals del Comtat d’Urgell

Càtedra_Balaguer_04

Càtedra_Balaguer_03

Càtedra_Balaguer_02

Càtedra_Balaguer_01

Se celebra a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera entre els dies 10 i 12 de juliol

 

El president en funcions de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dilluns en l’acte d’inauguració de la Càtedra 2023 d’Estudis Medievals del Comtat d’Urgell, i més concretament del 26è curs d’estiu-Reunió científica del Comtat d’Urgell, sota el títol ‘Contra les crisis. Per a una visió no catastrofista de l’edat mitjana’, que se celebra a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera entre els dies 10 i 12 de juliol.

 

Talarn ha estat acompanyat del president en funcions del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; la paera en cap de la Paeria de Balaguer, Lorena González; el vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL, Joan Busqueta; el director dels ST de Cultura a Lleida, Albert Turull; el catedràtic d’Història Medieval de la UdL, Flocel Sabaté, i la directora de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, Maite Pedrol.

 

En la seva intervenció, Joan Talarn ha destacat que “existeix una percepció catastròfica, violenta i conflictiva del món medieval europeu, que ha perviscut fins a l’actualitat gràcies, en part, a la literatura, el cinema i, ara també, els videojocs”.

 

Ha afegit que “la història com a esdeveniment i la història com a reflexió són temes d’anàlisi en qualsevol societat avançada, amb voluntat de recuperar, transmetre i transcendir sobre les bases del coneixement”.

 

Finalment, i des d’un punt de vista personal, ha dit que “aquella Europa medieval, de violència, d’epidèmies, d’abusos de poder, de penúries econòmiques i, sobretot, de moltíssima foscor que ens ha arribat, no dista gaire de l’Europa actual, la que ens ha tocat de viure: pandèmia, crisi climàtica, guerres, migracions traumàtiques i una onada totalitària que es va fent cada cop més gran, que travessa tot Europa i que ens demostra que la societat contemporània no ha evolucionat tant com pensàvem i volíem”.

 

Lleida, 10 de juliol de 2023

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat