Talarn parla dels importants canvis i reptes que haurà d’afrontar en els propers anys el sector agroalimentari català

Fòrum_Agroalimentari01

Fòrum_Agroalimentari02

El president de la Diputació ha intervingut en la benvinguda institucional del 2n Fòrum Agroalimentari que ha organitzat Ràdio Lleida a l’ETSEA que ha estat inaugurat per la conseller d’Agricultura, Teresa Jordà

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest divendres en l’acte de benvinguda del 2n Fòrum agroalimentari que organitza Ràdio Lleida, Cadena SER, a l’ETSEA. L’acte ha comptat també amb les intervencions de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el director d’ETSEA, Jordi Graell; el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol; el director dels SSTT d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera; i el director de Ràdio Lleida, Josep Lluís Cadena. Posteriorment s’ha fet la inauguració que ha anat a càrrec de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. A l’acte ha assistit el diputat Carles Gibert.

 

Durant la seva intervenció, Talarn ha destacat que el sector agroalimentari català està afrontant i haurà d’afrontar en el pròxims anys importants reptes sistèmics i regionals i estructurals i globals.

 

Ha explicat que, en el primer àmbit, el regional, se situarien reptes com el de la comercialització de la producció, és a dir, l’explotació òptima dels circuïts de comercialització interna i externa dels productes agraris o l’aposta en R+D+I que es troba molt allunyada, encara, dels nivells desitjables.

 

Joan Talarn ha parlat també d’un segon àmbit en el qual ha situat el període d’incerteses generals que incideixen en l’agricultura, la indústria i el món rural per causes diverses, difícils de solucionar des d’una perspectiva catalana, com l’impacte del Brexit en la PAC; la reducció pressupostària agrària de la Comissió Europea per al septenni 2021-2027; la crisi climàtica i mediambiental; o l’efecte de les migracions sobre el sistemes productius del primer sector.

 

Al llarg de la jornada hi ha hagut ponències sobre agricultura ecològica, agricultura de precisió, agricultura sostenible dins el model de bioeconomia circular i s’ha parlat sobre el canvi global i la producció agrícola sostenible. A més s’ha fet un col·loqui sobre ‘Innovació orientada a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

 

Una taula rodona sota el títol ‘Les veus de l’experiència, amb quatre ex consellers d’Agricultura: Francesc X. Marimon, Josep Grau, Antoni Siurana i Joaquim Llena; i un debat sobre les polítiques mediambientals europees aplicades al món agrícola, han clos la jornada.

 

 

Lleida, 21 de novembre de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat