Talarn inaugura l’exposició de record del poeta, pintor, narrador i dramaturg, Joan Barceló, 40 anys després de la seva mort

Expo_Barceló_01

Expo_Barceló_04

Expo_Barceló_05

Expo_Barceló_03

Expo_Barceló_02

Romandrà oberta a la Sala Joan Baptista Xuriguera de Menàrguens donant valor a un artista polifacètic que va destacar, especialment, al camp de la literatura

 

El president de la Diputació, Joan Talarn, acompanyat de l’alcaldessa de Menàrguens, Ana Maria Calvís; Damià Barceló, en representació de la família Barceló,; el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; el director dels Serveis territorials de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Menàrguens, Jordi Casals, ha inaugurat aquest dijous l’exposició Joan Barceló: poeta, pintor, narrador i dramaturg, que romandrà oberta a la Sala Joan Baptista Xuriguera de Menàrguens. A l’acte ha assistit també la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach.

 

L’exposició pretén atansar al públic aquest artista polifacètic que va destacar, especialment, en el camp de la literatura i que va arribar a ser considerat, al final de la dècada dels setanta del passat segle, la gran promesa de la literatura catalana atesa l’alta qualitat de la seva obra i la seva joventut.

 

Durant la seva intervenció, Joan Talarn ha volgut destacar el fet de “tenir un personatge tan important de la literatura catalana representa una sort immensa per a Menàrguens i un valor afegit que va més enllà del context històric local i situa per sempre més el municipi dins el mapa intel·lectual i literari del país”. En aquest sentit, ha afegit que “Joan Barceló no és només un escriptor amb uns dots excepcionals, sinó l’artista que se serveix de diverses expressions artístiques com la pintura, poesia, narrativa, dramatúrgia, per endinsar-nos en un univers particular, fascinant i d’una creativitat insondable”.

 

El president de la Diputació ha recordat que “La commemoració dels 40 anys del traspàs de Joan Barceló, dins de la qual s’inclou aquesta exposició, ens convida a recordar una de les veus literàries més prodigioses del país, a reivindicar-ne la vigència de l’obra i a agrair la inestimable aportació de l’escriptor al procés de modernització i creació d’una «cultura nacional» pròpia”.

 

L’exposició consta de vint-i-dos roll up el contingut dels quals està distribuït en quatre parts. Una primera part, la més llarga, és un repàs a la seva biografia lligada a la seva faceta com a artista: pintor i escriptor. La segona part informa de l’obra que havia romàs inèdita a causa de la seva prematura mort i de les reedicions dutes a terme durant l’Any Barceló. La tercera, està dedicada a la valoració que fan diverses personalitats de la cultura del país de l’obra barceloniana i, finalment, la quarta part vincula l’obra de Joan Barceló al seu poble natal, de manera que estableix una ruta literària per la mítica Vacalforges dels seus llibres, és a dir Menàrguens.

 

Una vegada finalitzi la seva estada a Menàrguens, l’exposició tindrà caire itinerant per diferents biblioteques de la demarcació de Lleida.

 

Menàrguens, 29 d’abril de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat