Talarn diu en el 150è aniversari de la Fira de Sant Josep que el certamen posiciona i potencia Lleida com a “terra d’oportunitats”

Fira-1

Fira-2

Fira-3

Fira-4

El president ho ha dit en l’acte de commemoració d’aquesta fita, en el qual s’han presentant en societat i un llibre sobra la història de la fira

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest diumenge l’acte institucional de commemoració de la 150a Fira de Sant Josep, que ha tingut lloc al Teatre L’Amistat de Mollerussa.

A més de Talarn, que ha estat acompanyat pels vicepresidents primer i segon de la Diputació, Jordi Latorre i Estefania Rufach, l’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde de Mollerussa i president de la Fira, Marc Solsona, i l’assistència del president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, del director de Fira de Mollerussa, Xavier Roure, i de la diputada Rosa Maria Perelló.

En el seu parlament, Joan Talarn ha apel·lat al pes de la Fira de Sant Josep en la transformació econòmica del país, l’equilibri territorial i la generació d’oportunitats, de manera que, “150 anys després que l’Ajuntament de Mollerussa instaurés una fira ramadera que evolucionaria cap a industrial”, el certamen continua tenint efectes importantíssims “per a la ciutat, la comarca del Pla d’Urgell i el conjunt del territori lleidatà”.

El president ha continuat la seva intervenció tot remarcant que “les de Lleida són terra d’oportunitats”, una condició que s’han guanyat per la seva capacitat de superació i transformació econòmica i social que “enllaça plenament amb el moment actual, quan des de la Diputació de Lleida identifiquem noves fortaleses per transitar cap a un nou model econòmic, més eficient, just i sostenible, de les Terres de Lleida, Alt Pirineu i Aran”.

És gràcies a això que, malgrat el context de complexitat que patim, Fira de Mollerussa encara els 150 anys de certamen de la millor manera possible: “amb més aportacions institucionals, recuperant totes les accions formatives, optimitzant els espais i ampliant els usos”. I ho fa, a més, en uns moments en què “les administracions acompanyem un procés de captació d’inversions amb la mirada posada en la transformació verda de l’economia dels nostres municipis, sense perdre de vista que el sector primari és la nostra base de projecció cap el futur”.

Per tot plegat, Joan Talarn ha conclòs que el certamen evidencia que les fires continuen sent motors econòmics imprescindibles, de generació de riquesa i de desenvolupament industrial i comercial, i que en el cas de Fira de Mollerussa, aquesta és manté “puntera i encaixa plenament en aquesta ‘terra d’oportunitats’ en què estem convertint les nostres terres amb l’esforç de tots plegats”.

L’acte d’avui, obert al públic, ha servit per encetar el programa d’actes de la 150a Fira de Sant Josep, que se celebra el cap de setmana vinent. A més, s’ha presentat el llibre ‘150 anys de Sant Josep. Les veus d’una fira’ i el documental ‘Passat, present i futur de Sant Josep, la història de 150 anys de fira’, alhora que han estat homenatjades algunes de les persones que, des de les institucions, han fet possible durant les darreres dècades arribar a aquesta efemèride, de manera que s’han lliurat reconeixements als alcaldes i alcaldesses de Mollerussa (Toni Bosch, Teresa Ginestà i el mateix Marc Solsona), als presidents de la Diputació de Lleida (Josep Pont, Joan Reñé, Rosa Maria Perelló i Joan Talarn), als presidents del Consell Comarcal (Rafel Panadés) i als directors de Fira de Mollerussa (Miquel Àngel Rivasés), Pere Gatnau, Poldo Segarra i Xavier Roure.

Quant al llibre, és obra del periodista mollerussenc Oriol Bosch, delegat a Lleida de l’Agència Catalana de Notícies, que ha comptat amb la col·laboració de la també periodista mollerussenca Helena Culleré, del diari ‘Segre’. L’obra recull en format d’entrevistes els testimonis de 23 persones relacionades, des de diferents àmbits, amb la Fira de Sant Josep.

Pel que fa al documental, ha estat realitzat per Miquel Àngel Daviu i Nil Ortiz, de Mollerussa Televisió. Té una durada de 25 minuts i inclou imatges dels anys seixanta gravades pel cineasta local Ramon Monfà, així com de diferents cadenes de televisió, a més de fotografies de l’arxiu de la mateixa fira realitzades per particulars i per firmes com ara Calafell i Defoto.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat