Els visitants podran gaudir d’una trentena del més d’un centenar d’obres que formen part de la col·lecció ‘Censored’ del periodista i mecenesEl president ha participat en l’estrena de la mostra, que es podrà veure al Centre d’Art La Panera i al Museu de Lleida fins al gener de l’any vinent
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dissabte en l’acte inaugural de les exposicions ‘Línies Vermelles. La censura en la col·lecció Tatxo Benet’ i ‘Hey We Are’, que han tingut lloc al Centre d’Art La Panera de Lleida.
A més de Joan Talarn, s’ha comptat amb la presència de Miquel Pueyo, alcalde de Lleida; Ramon Farré, delegat del Govern de la Generalitat a Lleida; Miquel Àngel Cullerés, director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida; Tatxo Benet, periodista, empresari, impulsor i propietari de la col·lecció ‘Censored’; Verónica Fuerte, dissenyadora gràfica i fundadora de Hey Studio; Benito Padilla, director de la col·lecció ‘Censored’, galerista i comissari de l’exposició; Cèlia del Diego, directora del Centre d’Art La Panera i comissària de l’exposició; Jaume Rutllant, regidor de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Lleida; i Joan Busqueta, vicerector de Cultura de la UdL.
La jornada ha començat amb una visita a les exposicions, i en acabar s’han traslladat a la pista poliesportiva annexa, on s’ha procedit al protocol·lari acte inaugural de les exposicions. En la seva intervenció, Joan Talarn ha fet una reflexió al voltant de la censura al llarg de la història i, sobretot, en el moment actual, tot remarcant que “censurar les obres d’art no fa que les injustícies o veritats que diuen desapareguin”, i subratllant que “la censura només és un mecanisme d’autoprotecció dels que censuren, per evitar mirar cara a cara quin mal estan fent a la societat”.
Perquè, segons ha insistit Joan Talarn, “les censures que s’han practicat en tots els temps per motius polítics, religiosos o econòmics tenen un denominador comú: l’ocultació de la veritat, d’una banda, i la persecució del pensament, de l’altra”. Així, ha explicat que ara també es viuen moments de censura, posant l’exemple de “la censura que ha patit el president del nostre govern per penjar una pancarta”.
Talarn ha volgut recordar la inauguració del festival Errant a Vilaller de la setmana passada, organitzat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, rememorant les paraules allà dites, on va destacar que “l’art tenia sentit si realment qüestionava a l’observador”. I ha continuat posant de manifest que “si l’art perd aquesta força, deixa de ser art”.
Per tot plegat, el president de la Diputació ha conclòs que l’exposició ‘Línies Vermelles’ porta implícita una reflexió sobre les prohibicions del passat històric, però, sobretot, del present més recent d’un país com el nostre on la seva identitat està fonamentada en la cultura, en la llengua, en l’art i en la història”.
Tatxo Benet ha remarcat la censura en el món de l’art, “no només afecta els espectadors, sinó que també afecta la societat com a receptors d’un fet artístic i als artistes, els defineix com a executors d’aquest fet”. Així, ha explicat que “cada vegada que es produeix un acte de censura, el que s’està posant són límits”. En aquest sentit, ha animat a la societat a mirar aquestes obres censurades, perquè “quan admirem una obra censura estem trencant aquests límits i lluitant per la llibertat de l’artista”.
Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha explicat que la inauguració de l’exposició coincideix amb l’inici de les Festes de la Tardor a Lleida, i que tot i que estiguin en una situació complexa, “no ens han d’impedir tirar endavant i donar una oportunitat a la cultura i a l’art”. Així, ha remarcat que, “per a Lleida i el seu centre d’art, poder presentar i per primera vegada en públic una part de l’exposició ‘Censored’ és una gran satisfacció”.
En el cas de ‘Linies Vernelles’, el Centre d’Art la Panera presenta per primera vegada una selecció de les obres de la col·lecció ‘Censored’, de Tatxo Benet, en una exposició que té la pretensió de posar l’accent en les històries de censura i, per tant, en la repressió a la llibertat d’expressió que envolta les peces, i sobretot tenint en compte que no es tracta d’una cosa del passat, sinó que pren forma en societats contemporànies i sota múltiples aparences. Les diferents obres conviden el públic a meditar sobre quin és el paper de l’artista a qui se li ha vetat una peça, els agents culturals que d’alguna manera hi han intervingut –crítics, col·leccionistes, etc.– i quines institucions que els han donat empara. Una part de l’obra es troba al Centre d’Art La Panera i l’altra, al Museu de Lleida.
Els visitants podran gaudir d’una trentena de peces d’artistes com ara Ai Wei Wei, Mapplethorpe, Charo Corrales, Abel Azcona, Larissa Sansour, Tàpies o Picasso, per esmentar-ne alguns. Tatxo Benet va encetar la col·lecció amb la peça ‘Presos polítics de l’Espanya contemporània’, de Santiago Sierra, quan aquesta obra va ser retirada d’ARCO de Madrid, i des d’aleshores la col·lecció ha anat creixent fins a reunir més d’un centenar de creacions (pintures, escultures, instal·lacions, gravats, fotografies i audiovisuals) de tot el món.
Per la seva part, ‘Hey We Are’ és fruit de la tasca de Hey Studio, un estudi creatiu amb seu a Barcelona, des de 2007, amb Verónica Fuerte al capdavant. Treballa majoritàriament en projectes de disseny gràfic, il·lustració i tipografia, tenint en compte tots els processos del disseny i evolucionant i adaptant-se contínuament per cercar noves idees.
Les dos exposicions es podran veure fins al 10 de gener del 2021 al Centre d’Art La Panera de Lleida. Podeu trobar més informació sobre les exposicions i els horaris de visita al web: http://www.lapanera.cat/.
Lleida, 26 de setembre de 2020
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat