Talarn destaca que el calendari firal de la demarcació de Lleida per aquest 2023 inclou 183 activitats, 26 més que l’any passat

FIRA OLI-1

FIRA OLI-2

FIRA OLI-3

FIRA OLI-4

Ho ha dit en l’acte inaugural de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques, el certamen que precisament obre aquest intens programa que es recull a la ‘Guia de Fires’ que elabora la Diputació. Durant els tres dies de la fira, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació ha programat a l’estand Aliments, Territori i Tu una vintena d’activitats amb productors locals i de comarques veïnes.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat la intensa activat firal prevista per aquest 2023 a la demarcació, amb un total de 183 activitats –26 més que l’any passat– a 103 municipis de Lleida, així com l’impacte dinamitzador que aquest fet firal suposa per al territori. Així ho ha assegurat en l’acte d’inauguració del certament que precisament inaugura el calendari, la 60a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues de les Borges Blanques, que ha tingut lloc aquest divendres sota la presidència de Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya.

En la seva intervenció, Joan Talarn ha començat referint-se a “les 60 edicions d’aquesta fira de referència”, que evidencien “la importància que aquest esdeveniment té per a la comarca de les Garrigues i per la seva gent” en base a un producte, l’oli, que és cabdal per a l’agricultura lleidatana i per a l’economia catalana, motiu pel qual és pot considerar “una fira de país”.

És per aquest motiu que Talarn ha volgut remarcar el paper de la Diputació de Lleida com a aliat “imprescindible” d’una fira en la qual la corporació, com és habitual, promourà els productes de proximitat a l’estand Aliments, Territori i Tu, amb “una vintena d’activitats” programades pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació amb productors locals i de qualitat de la Granadella, la Pobla de Cérvoles, l’Albi, les Borges, Fulleda, l’Escola d’Hostaleria i productors de comarques veïnes.

La Fira de l’Oli suposa, a més, el tret de sortida per al calendari firal de les comarques lleidatanes, que per aquest 2023 inclou “183 activitats firals a 103 municipis de Lleida, Pirineu i Aran. Es tracta de 26 fires més que l’any 2022, un increment del 17% dels esdeveniments”, ha destacat Talarn. Tot plegat configura un calendari que es recull a la ‘Guia de Fires’ que la Diputació fa pública a través de la web del Patronat de Promoció Econòmica per tal d’ajudar a difondre les seves accions.

El president ha remarcat, a més, que les fires serveixen de “revulsiu per a l’economia local, però a la vegada són el mecanisme a través del qual “cada municipi es reivindica davant els altres exhibint allò que millor sap fer”. En el cas de les Borges Blanques, l’oli és l’element que marca la singularitat de la fira, i és al seu voltant que l’estand de la Diputació acollirà maridatges, tallers gastronòmics per a infants, degustacions de diferents panadons artesanals i demostracions culinàries, però també tasts i maridatges de productes agroalimentaris i tasts guiats de vins, de pa de ronyó, de cava, de tapes i una acció final de tast i degustació de plats elaborats pels cuiners i xefs dels nostres restaurants. A més, la Diputació de Lleida obsequia les visites institucionals amb una ampolla d’oli verge, perquè “volem ser ambaixadors i promotors del millor dels productes lleidatans”, ha acabat el president.

En la seva estada a les Borges Blanques, Talarn ha estat acompanyat pels vicepresidents Estefania Rufach i Ferran Accensi i pels diputats Carles Gibert, Helena Martínez, Mercè Carulla, Jordi Verdú, Eloi Bergós i Jaume Rutllant, en un acte celebrat a l’Espai gastronòmic del Pavelló de l’Oli i en què també hi han assistit, entre d’altres, Núria Palau, alcaldessa de les Borges Blanques, Meritxell Serret, consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Montse Bergés, delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Jaume Setó, president del Consell Comarcal de Les Garrigues, i Jordi Ribalta, gerent del Patronat de la Fira de Les Borges Blanques i regidor de Promoció econòmica, Noves tecnologies, Turisme, Fires i Mercats de l’Ajuntament.

Durant la presentació, s’han projectat diferents vídeos, entre ells un d’agermanament de la Fira de l’Oli amb la Fira dels Formatges de La Seu d’Urgell, i s’ha procedit al lliurament del premi Cultura de l’Oli 2022 a l’Escola Agrària de les Borges Blanques, coincidint amb el 50è aniversari de la creació de les Escoles Agràries de Catalunya.

En acabar, s’ha dut a terme la protocol·lària tallada de la cinta inaugural i han efectuat un recorregut pel recinte firal durant el qual han visitat, entre d’altres, l’estand de la Diputació de Lleida i el de l’Ajuntament de les Borges Blanques, on Pere Aragonès ha signat al Llibre d’honor del consistori. El president de la Generalitat ha volgut aprofitar el seu parlament per fer una defensa de “la Catalunya sencera”, en el sentit que “en tots els racons del país”, siguin les grans ciutats o siguin, com en el cas de les Borges Blanques, al territori i als seus productes, com l’oli, quedin garantits “la igualtat d’oportunitats”, “tots els projectes de vida” i “els drets de totes les persones”.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat