El president de la Diputació lloa la figura de Josep Maria Palau, autor d’un volum que se centra en els segles XVIII i XIX
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha assistit aquest divendres a la presentació del llibre ‘Història de Golmés, segles XVIII i XIX’, de l’historiador local Josep Maria Palau i Palau, al Centre Cívic de Golmés. El llibre, editat per l’Ajuntament de Golmés, ha estat imprès als tallers de la Impremta de la Diputació de Lleida’.
L’estada de Talarn a Golmés ha començat a l’Ajuntament, on ha estat rebut per l’alcalde Jordi Calvís i la resta de la corporació municipal. Després de signar el Llibre d’Honor, s’han traslladat al Centre Cívic, on s’ha procedit a la presentació del llibre en un acte en què, a més de l’autor, hi ha estat present, la diputada al Parlament i ex directora del Museu de Lleida i de l’IEI, Montserrat Macià, autora del pròleg.
En la seva intervenció, Joan Talarn ha elogiat la figura de Josep Maria Palau perquè fa una tasca que ve a complementar la memòria col·lectiva del municipi. En aquest cas ho ha fet amb una obra que és una aproximació detallada i precisa a la realitat “social, cultural i econòmica del Golmés dels segles XVIII i XIX” i que suposa “una gran aportació a la història del municipi”, sense oblidar que permet recuperar el passat, que “és un poderós element d’identificació i de cohesió social i nacional”.
‘Història de Golmés, segles XVIII i XIX’ és el segon llibre publicat per Palau, després que l’any 1982 publiqués ‘Recull golmesenc’. En aquesta ocasió, l’historiador local abasta els segles XVIII i XIX, una època cabdal per la transformació econòmica i social de la plana d’Urgell. La història comença al segle XVIII amb la Guerra de Successió i el Decret de Nova Planta a la localitat i narra com fins i tot el poble de Golmés va estar a punt de desaparèixer. Palau aprofundeix en la vida quotidiana dels golmesencs i narra com van fer front al llarg dels anys dels segles als diferents infortunis. En el llibre també s’explica com l’arribada del Canal d’Urgell va aconseguir transformar l’economia de la zona. El llibre és el resultat de dos anys de recerca per l’Arxiu Històric de Lleida, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, l’Arxiu Comarcal de la Segarra, a banda dels arxius locals, el municipal i el parroquial i al Butlletí Oficial de la Província.
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat