El president de la Diputació diu a la inauguració del certamen que la crisi derivada de la pandèmia ha refermat “la necessitat d’accelerar els canvis que el nostre sistema econòmic i productiu ja intuíem que necessitava”. La Fira ha estat inaugurada avui per la consellera Teresa Jordà.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dijous a la inauguració oficial de la 67a Fira Agrària de Sant Miquel-EUROFRUIT, que ha estat presidida per Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
A més de Joan Talarn, que és vicepresident primer del Patronat Fundació Fira de Lleida, i de Teresa Jordà, a l’acte hi han intervingut Oriol Oró, director general del Patronat Fundació Fira de Lleida; Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç i president de la Comissió Delegada de la Fundació Fira de Lleida; i Miquel Pueyo, alcalde de Lleida i president del Patronat Fundació Fira de Lleida. La inauguració ha inclòs la tallada de la cinta inaugural a la porta principal del passeig central, els parlaments oficials a l’escenari exterior, davant del Pavelló 1, la signatura de Teresa Jordà al Llibre d’Honor i una visita al recinte firal. Per part de la Diputació hi han assistit diferents diputats i diputades, entre ells els vicepresidents primer i quart, Jordi Latorre i Ferran Accensi, a més de Carles Gibert, vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació.
En la seva intervenció, Joan Talarn ha començat mostrant la seva satisfacció pel fet de poder recuperar la Fira de Sant Miquel, “el principal certamen agrari català i un dels aparadors internacionals més potents del nostre territori”, després del parèntesi imposat per la pandèmia.
Un parèntesi, ha dit, del qual “hem de saber aprendre de les lliçons i extreure les poques coses en positiu que puguem trobar”, com ara “la necessitat d’accelerar els canvis que el nostre sistema econòmic i productiu ja intuíem que necessitava”.
Talarn ha recordat que, en aquest sentit, abans de la crisi sanitària “a les comarques de Lleida havíem iniciat un tímid moviment per treballar en favor de la transformació econòmica de les nostres comarques”, amb la unió d’esforços amb les cambres de Comerç de Lleida i de Tàrrega, la UdL, la Generalitat, la Paeria de Lleida i la Diputació.
Des d’aquest grup, anomenat informalment G-6, es va treballar per tal que les comarques de Lleida, el Pirineu i l’Aran es traguessin de sobre “el vell estigma de ser la ventafocs de Catalunya, però sense plorar, de manera proactiva i sense haver de renunciar a la força tractora del nostre sector primari, la força tractora de la resta de la població de Catalunya, de fet”.
Tot plegat, ha dit, dissenyant un futur per a la demarcació “basat en un model competitiu i sostenible d’economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i afavoreixi l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci”.
És aquest el model pel qual, ara, un cop copsades les conseqüències i el sotrac que ha suposat la pandèmia, cal seguir apostant, perquè “podem trencar aquella vella idea de que Lleida va deixar passar el tren de la industrialització, i reafirmar-nos en que aquest moment hi som al mateix vagó que Europa. I ho som redoblant la nostra aposta per la transformació econòmica de les terres de Lleida, Pirineu i Aran”.
És en aquest punt on la Fira de Sant Miquel està cridada a ser, ha dit Joan Talarn, “fòrum de debat sobre com cada un dels nostres sectors primaris, cada una de les nostres empreses i cada una de les administracions del territori s’impliquen efectivament en la necessitat de transformar el nostre sistema productiu en favor d’una economia verda, circular i altament digitalitzada. Des de la Diputació de Lleida, no ho dubteu, busquem ser una de les forces tractores que ens impulsin cap a un futur més pròsper i més compromès amb la nostra terra”.
La Diputació de Lleida compta amb tres estands a la fira. A l’estand institucional, pròpiament dit, es mostra l’impacte de la globalitat de les polítiques transformadores i de lluita contra el despoblament que la Diputació està desplegant amb una multitud d’accions. Alguns d’aquests projectes s’aniran presentant a professionals i col·lectius interessats durant els dies de fira allà mateix. El segon és el ja tradicional espai de promoció dels aliments de proximitat, que comptarà amb la participació activa d’almenys sis Consells Comarcals del territori que mostraran els seus productes agroalimentaris de proximitat i la millor manera de gaudir-los a través de la cuina. I per últim, hi ha l’espai de Globalleida, la marca amb la qual la Diputació continua donant suport les iniciatives empresarials locals. Aquest tercer estand reforça el suport de la Diputació i mostrarà el treball de 12 emprenedors de Lleida i les seves apostes per la nova economia.
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat