El president de la Diputació ho ha dit durant el lliurament dels Premis Nacionals Felip Domènech, que han distingit l’Agrupació de Defensa Vegetal Ecològica de Ponent i Josep Vallverdú
Durant l’acte, celebrat a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, també s’ha presentat el llibre ‘Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos’, d’Andreu Peix
L’Agrupació de Defensa Vegetal Ecològica de Ponent, en la categoria d’entitats, i Josep Vallverdú, en la de persones, han estat els guanyadors de la cinquena edició dels Premis Nacionals Felip Domènech, que s’han lliurat aquest dimecres a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Durant l’acte també s’ha aprofitat per presentar el llibre ‘Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos’, d’Andreu Peix, que recull la història d’aquesta entitat impulsora dels premis.
L’acte ha estat presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i pel coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball. A més, s’ha comptat amb l’actuació del músic lleidatà Xavier Baró, que ha interpretat diferents peces. També hi ha assistit el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, entre d’altres autoritats.
En el seu parlament, Joan Talarn ha expressat l’honor que suposa per a l’Institut d’Estudis Ilerdencs ser la seu de l’acte de lliurament dels Premis Felip Domènech de la Unió de Pagesos, una organització agrària que és “molt més que allò abans es deia sindicat de pagesos”. El president ha sustentat la seva afirmació tot recordant que el sindicalisme agrari ha estat “un component determinant del nostre desenvolupament socioeconòmic històric, especialment en l’àmbit rural i local”, però en el cas de la Unió de Pagesos, ha estat, a més, un element “clau en la configuració del nostre tarannà, de la ruralitat entesa com una proposta que dignifica la nostra cultura, que no deixa de ser el conjunt de tradicions i formes de vida d’un poble”.
És per això que Talarn ha defensa aquests premis com una evidència de la bona relació entre la Unió de Pagesos i aquesta mirada amplia de la nostra cultura, que en el cas de l’IEI també s’ha materialitzant acollint la inauguració de l’exposició dels 50 anys de vida d’una organització que és “un dels actors bàsics per explicar-nos com a poble i una entitat compromesa amb el país i amb el seu futur”.
Talarn ha acabat felicitant els guardonats i ha tingut un record especial per a Josep Vallverdú, perquè, donada la seva longevitat “segurament ell ha viscut amb coneixement de causa, més que cap de nosaltres, aquest primer mig segle de la Unió de Pagesos”.
El president de la Diputació ha estat precisament l’encarregat de lliurar el guardó en la categoria d’Entitat, que ha correspost a l’Agrupació de Defensa Vegetal Ecològica de Ponent. Han recollit la distinció Joan Miret i Laia Viñas, president i directora tècnica de l’ADV Ecològica de Ponent, entitat que ha estat guardonada per la trajectòria d’acompanyar durant 21 anys l’agricultura familiar lleidatana en el pas a la producció ecològica, per la millora de la pol·linització i control biològic de plagues i per la millora dels sòls. Amb seu a Balaguer, actualment agrupa 150 famílies de comarques lleidatanes i de la Franja. L’associació també promou el treball col·laboratiu, el relleu generacional i la comercialització.
Pel que fa a la categoria de Personalitat, el guardó es va lliurar el dilluns passat al seu domicili de Balaguer a Josep Vallverdú, que va agrair la distinció a través d’un vídeo que s’ha pogut veure avui. Vallverdú ha estat premiat perquè, en la seva llarga trajectòria personal i d’escriptor, ha estat també el gran narrador de Lleida, el qui ha descobert els seus paisatges i el qui va aixecar bandera de Ponent, a més de per tota una vida dedicada a les lletres, una obra literària magna construïda a partir d’una mentalitat republicana i democràtica fermes i una voluntat de ser i de servir. Nascut a Lleida el 1923, als 101 anys encara escriu i publica. És bastament conegut per la seva producció en el món de la novel·la, el conte, l’assaig, el teatre i la traducció.
Quant al llibre ‘Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos’, s’ha presentat avui i és obra del sociòleg Andreu Peix, membre fundador d’Unió de Pagesos i que ha acompanyat el sindicat al llarg dels seus 50 anys d’activitat. El llibre que explica l’ideari del sindicat que, des del 1974, sempre ha estat la veu majoritària de la pagesia catalana, i també es deté en les bases de la seva lluita, posant l’accent en els reptes del present i aportant algunes claus bàsiques de futur.
Cal recordar que els Premis Nacionals Felip Domènech van arrencar el 2016 amb l’objectiu de fer un reconeixement públic, cada dos anys, a persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats. El jurat està integrat per representants del món acadèmic, del sindicalisme agrari, del cooperativisme, la cultura i l’activisme en la defensa del territori.
Lleida, 16 d’octubre de 2024
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat