Talarn assenyala que el llibre ‘Un país dolç’ culmina l’any de l’esclat de l’orgull de ser de Lleida, de ser rural i de ser de poble

AFRUCAT1

AFRUCAT2

AFRUCAT3

AFRUCAT4

AFRUCAT5

El president de la Diputació de Lleida ha assistit aquest matí a la presentació del llibre editat per Fonoll i promogut per Afrucat amb el suport de la Diputació, que explica històries de pagesos i pageses de Lleida, Girona i les Terres de l’Ebre

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat avui a la presentació del llibre ‘Un país dolç. Una història de la fruita a Catalunya’, que ha tingut lloc aquest matí a la Sala de la Poma de l’associació empresarial Afrucat, editat per Fonoll, promogut per Afrucat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida. Talarn ha estat acompanyat pels diputats Jordi Verdú, Jaume Rutllant i Agustí Jiménez.

El president ha assenyalat que aquest llibre vindria a culminar l’any de l’esclat de l’orgull de ser de Lleida, de ser rural i de ser de poble; primerament, per la pel·lícula ‘Alcarràs’ que va visualitzar com mai abans a la resta del món la força del camp i de la pagesia lleidatana, i per la qual el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació Lleida va fer una aposta decidida. “De la mateixa manera, des de la Diputació també vam valorar com era d’altament necessària la realització d’aquest llibre que ens va proposar Afrucat, que es va pensar abans que Lleida estigués de moda i que ara es pot sumar a aquesta onada de prestigi de la nostra realitat rural”.

Talarn ha afirmat que la fruita lleidatana és símbol d’identitat, fruit de l’amor i el respecte a la terra i també un producte altament sofisticat, que requereix coneixements tecnificats dels seus productors i pel qual s’inverteix molta investigació. “Això ho sabem a Lleida, i especialment als entorns rurals, però ens calen accions com aquesta publicació per anar una mica més enllà, per aportar més coneixement de la realitat agrària a la societat en general”.

El llibre, amb pròleg del periodista de la Noguera Francesc Canosa i fotografies aèries de Carles Rabadà, explica les vivències i experiències en primera persona de 13 homes i dones que dediquen la seva vida al camp. Entre els protagonistes, hi ha Francesc Torres, de Torrelameu; Jaume Cabré, d’Alpicat; Vicente Yepes, d’Alcarràs; Antonio Escarp, d’Alcarràs; Anna Paüls, de Corbins; Francisco Argilés, de Mollerussa; Montse Baró, d’Albatàrrec; i el xef amb estrella Michelin Joel Castañé, de Bellvís.

En aquest sentit, el president ha destacat que, tot i que el llibre és profundament lleidatà, ha sabut compartir protagonisme amb les altres dues zones catalanes destacades en la producció de fruita dolça, com Girona i les Terres de l’Ebre. “Allò que ens uneix és que som gent de la terra, la que conreem amb talent, la que protegim i sobre la qual estem innovant i transformant un sistema productiu que dia a dia serà més sostenible, altament digitalitzat i origen d’una economia circular”.

L’acte també ha comptat amb la participació de Montse Bergés, delegada del govern a Lleida; Manel Simón, director general d’Afrucat, Montse Baró Vilà, presidenta d’Afrucat, i alguns dels protagonistes del llibre.

Lleida, 23 de desembre de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat