Talarn assenyala la Societat Ateneu de Tàrrega com un referent social i un motor cultural de la capital de l’Urgell

El president de la Diputació de Lleida ha participat en els actes de celebració del centenari de l’entitat i ha signat el Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Tàrrega

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha assistit aquest diumenge als actes de celebració del centenari de la Societat Ateneu de Tàrrega, celebrats al Teatre Ateneu de la capital de l’Urgell.

Talarn ha arribat acompanyat per la diputada Rosa Maria Perelló a l’Ajuntament de Tàrrega, on ha estat rebut per l’alcaldessa Alba Pijuan i per la resta de la corporació municipal. Després de signar al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, s’han traslladat al Teatre Ateneu, on els han rebut Antoni Tàcies, president de la Societat Ateneu, i la resta de membres de la junta de l’Ateneu.

Els actes de commemoració del centenari han inclòs una actuació de claqué de Jofre Costa, jove ballarí targarí, una actuació al piano a càrrec de Clara Arqué, la projecció de diferents vídeos i la xerrada ‘El nostre Ateneu’, a càrrec de Natàlia Lloreta, que ha ofert un breu repàs als cent anys d’història per part de l’autora del llibre del centenari. També s’han lliurat diferents plaques als tres ex presidents de l’entitat, s’ha presentat el mural del centenari, realitzat a la seu de l’entitat pel pintor muralista Josep Minguell, i s’ha comptat amb les intervencions d’Antoni Tàcies, de Francesc Vilaró, secretari general de Cultura de la Generalitat, d’Alba Pijuan i de Joan Talarn.

En el seu parlament, Joan Talarn s’ha referit a la Societat Ateneu de Tàrrega com a un exponent del moviment associatiu a Catalunya, un moviment que al llarg de la història ha assumit un rol de substitució i suplència cultural, social i política davant l’absència, total o parcial, de les capacitats d’autogovern del país. Al voltant de centres com l’Ateneu de Tàrrega va aflorar una gran activitat que va saber aglutinar la cultura i l’empenta del poble fins a esdevenir “un referent social imprescindible i un potent motor cultural de la ciutat”. Així, ha assegurat que “els ateneus han estat les nostres estructures culturals d’estat durant molt de temps” perquè quan a Catalunya no hi havia estructures d’estat ni eines per fer cultura ni fer país, “des d’òrgans com l’Ateneu vam poder fer país i recuperar aquella història que no teníem”.

Per tot plegat, Talarn ha precisat que arribar al centenari ha estat fruit de la gent de Tàrrega, que “ha cregut en aquest projecte”, motiu pel qual ha parlat de l’acte d’avui com “un merescut reconeixement i homenatge a un segle d’història de la Societat Ateneu”, però també, a les persones i al treball de “promoció i difusió de la cultura, la música, l’esport i la civilitat a la mateixa ciutat de Tàrrega i a la seva comarca”.

Fundada el 1919, la Societat Ateneu de Tàrrega commemora enguany el seu centenari amb un extens programa d’activitats obertes a la ciutadania. Ho fa com una de les entitats més antigues de la capital de l’Urgell i fidel al seu esperit d’esdevenir un element dinamitzador la vida cultural, cívica i associativa del territori, que l’ha dut a rebre enguany la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Els actes programats de cara al centenari tindran la seva culminació el 19 d’octubre vinent, quan Tàrrega acollirà la 2a Trobada dels Ateneus de Catalunya.

En l’actualitat, la Societat Ateneu compta amb les seccions de l’Orfeó Nova Tàrrega, l’Esbart Albada, la Coral Infantil Mestre Güell, el Club d’Escacs Tàrrega, l’Audiofòrum, l’Agrupació Fotogràfica de Tàrrega, el SomSwingTRRG, el cinema clàssic, civilitat, billar i tennis taula. Compta, a més, amb una programació pròpia al seu estatge social i cedeix instal·lacions a entitats i associacions, i disposa d’una massa social creixent.

 

 

 

Lleida, 15 de setembre de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat