El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest dissabte l’acte de lliurament del Premi Olivera d’Or, que ha estat atorgat a l’historiador Josep Rubió (Garriguenc de l’Any) i al Cor Eurídice (Borgenc de l’Any).
L’acte s’ha celebrat al Centre Cívic en el marc de la Festa Major de Les Borges Blanques, com a preludi del pregó que ha ofert l’actor, humorista i presentador Fermí Fernàndez, i de la 37a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs celebrada a la plaça 1 d’Octubre.
Talarn ha arribat a l’Ajuntament de les Borges Blanques acompanyat de la diputada Rosa Maria Perelló i del diputat Carles Gibert. Allí ha estat rebut per l’alcalde, Enric Mir, i per la resta del consistori municipal, i ha signat al Llibre d’Honor a la Sala de Plens abans de mantenir una breu trobada amb els regidors de l’Ajuntament de les Borges Blanques a la qual, posteriorment, s’hi han incorporat Jaume Setó, president Consell Comarcal de les Garrigues, diferents alcaldes de la comarca i Fermí Fernàndez, pregoner de les festes.
A continuació s’han traslladat al Centre Cívic on han procedit a lliurar els guardons Olivera d’Or en un acte que ha estat conduït per Fermí Fernàndez i en el que Joan Talarn ha entregat el premi al Borgenc del 2018 a Núria Vallés, presidenta del Cor Eurídice, formació que ha ofert una petita intervenció musical.
En el torn de paraula, el president de la Diputació de Lleida ha felicitat els guanyadors i ha destacat que representen l’essència d’allò que “més orgullosos ens fa sentir, la pertinença al territori”. Talarn ha volgut remarcar que premis com l’Olivera d’Or representen els valors de sentir-se membre d’una comunitat i serveixen per donar suport a les administracions en un dels grans reptes que tenen pel davant, que és el de frenar el despoblament rural i retornar l’equilibri territorial. Més encara, ha insistit el president de la Diputació, en el cas de les Borges Blanques i de les Garrigues, que són “una terra agraïda”, que reivindica el seu espai i que es fa sentir i estimar per la història que el contempla i pels valors que transmet.
També ha volgut tenir un record amb aquelles persones que es troben a l’exili i a la presó i que “no poden estar amb nosaltres i que hi són perquè han defensat la nostra llibertat.”
D’altra banda, Talarn ha volgut realçar la festa gegantera que hi tenia lloc també a la plaça 1 d’Octubre, destacant-la com una de les “trobades geganteres més importants que hi ha al territori”.
El Consell Comarcal de les Garrigues i l’Ajuntament de les Borges Blanques són els impulsors d’aquests guardons que tenen com a finalitat distingir a les persones físiques i/o jurídiques que hagin portat a terme una labor personal o institucional, en qualsevol camp de l’activitat humana (ciència, cultura, esport, etc.) de caràcter positiu per a la ciutat i la seva comarca.
Els guardonats
Així, el premi Olivera d’Or al Garriguenc de l’Any, ha estat per a l’historiador Josep Rubió. Natural de Cervià de les Garrigues, Rubió té 51 anys, és llicenciat en Geografia i Història i doctor en Història Contemporània per la Universitat de Lleida i actualment treballa a l’Institut Josep Lladonosa de Lleida. Bona part dels seus treballs s’han centrat en la història de les Garrigues i, en especial, la del període dels anys 30, la Guerra Civil i la repressió franquista. Membre de l’associació cultural El Cérvol, editora de la revista homònima, de la qual ha estat president en dues temporades, Rubió va ser un dels fundadors del Centre d’Estudis de les Garrigues, entitat que va presidir des dels seus inicis l’any 2000 fins al 2017. A part de nombrosos articles i ponències, Rubió ha publicat el llibre “La Guerra Civil a les Garrigues. De la revolució a l’ocupació franquista (1936-1939)”. També és col·laborador habitual del periòdic ‘SomGarrigues’, conseller de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) des del 2009 i col·laborador del Memorial Democràtic de la Generalitat.
Pel que fa al premi Olivera d’Or al Borgenc de l’Any, ha correspost al Cor Eurídice, una formació coral femenina que el 2018 va complir 25 anys de trajectòria. Està formada per una dotzena de cantaires, principalment de les Garrigues.
El cor Euridice va néixer el 1993 com un espai més de l’Escola Municipal de Música de les Borges. Inicialment era un cor mixt, però a finals dels 90, coincidint amb el trasllat de l’escola de música a l’edifici actual, es va consolidar com a cor femení. En paral·lel, cap a l’any 2000, va passar a ser una entitat autònoma, amb estatuts i funcionament propi, ja desvinculada del centre i del curs escolar. L’any passat va celebrar els 25 anys d’existència i ho va commemorar estrenant el projecte ‘Dona'(m) Veu’, que posteriorment donaria lloc a la publicació d’un llibre amb les partitures, premiat en la categoria d’Innovació als Premis Clavé del Cant Coral 2018 i interpretat a l’Auditori Enric Granados el maig de 2019.
Les Borges Blanques, 31 d’agost de 2019
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat