Talarn aplaudeix la voluntat de represa de la Fira de la Sal i la seva aposta per l’especialització, la proximitat i el territori

FIRA DE LA SAL-1

FIRA DE LA SAL-2

FIRA DE LA SAL-3

FIRA DE LA SAL-4

FIRA DE LA SAL-5

El president de la Diputació ha inaugurat el certamen, que enguany celebra la seva cinquena edició amb una jornada plena d’activitats

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha inaugurat aquest diumenge la 5a edició de la Fira de la Sal de les Avellanes-Sal Art.

Talarn, que ha estat acompanyat per la vicepresidenta segona, Estefania Rufach, i pel diputat Jordi Verdú, ha estat rebut a l’Ajuntament per l’alcaldessa de les Avellanes, Lídia Ber, i per Miquel Plensa, president del Consell Comarcal de la Noguera, a més de la resta de la corporació municipal i alcaldes de municipis veïns.

El president ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament abans de donar per inaugurada la fira amb un parlament en el qual ha posat de relleu la seva satisfacció pel fet que la celebració de la Fira de la Sal certifica un retorn a la normalitat post-covid, i representa una ferma voluntat de represa i redreçament de l’Ajuntament i dels municipis davant el cop que ha suposat la pandèmia.

Una pandèmia que ha deixat sentir, i molt, el seu impacte negatiu en l’activitat firal de les comarques de Lleida, Alt Pirineu i Aran, que han passat de convocar “unes 200 fires l’any 2019 a només mig centenar enguany”, una de les quals és la Fira de la Sal. És per això, ha remarcat Talarn, que el retorn del fet firal es simptomàtic de la represa de l’activitat i un factor dinamitzador de l’economia.

En el cas de la Fira de la Sal, a més, el president de la Diputació ha volgut posar en valor que aposti per l’especialització, la proximitat i el territori, situant la sal com a “reclam per a la promoció de la resta de productes de proximitat que hi concorren”, i esdevenint, per tant, “un motor de generació de riquesa, desenvolupament comercial i d’atracció i fidelització de la gent al territori”.

Joan Talarn ha acabat fent un apunt històric sobre la importància de la sal al nucli format pels pobles de les Avellanes, Santa Linya, Vilanova de la Sal i Tartareu, tot recordant que l’extracció i comercialització de la sal a la zona es remunta a la invasió romana i continua en la Catalunya medieval d’Arnau Mir de Tost i els comtes d’Urgell, amb la qual cosa “la sal de Vilanova és un símbol històric, cultural i antropològic del municipi”.

En acabar, han efectuat un recorregut pels estands de la fira i una visita guiada a l’església de Santa Maria de les Avellanes, a més de gaudir d’un tast-maridatge de plats cuinats amb plantes silvestres i vins biodinàmics de la Gravera.

Tot i que els actes es van iniciar ahir amb un concert a l’església de Santa Maria de les Avellanes a càrrec de Joe Psalmist & The Gospel Train, el gruix de les activitats s’ha celebrat avui. Així, l’obertura del Mercat de la Fira a la plaça Major, amb una trentena d’expositors, ha donat pas a un matí en què ha destacat la presència de salinaires de les salines de Gerri de la Sal, les salines de Peralta de la Sal de Peralta de Calasanz, i de la salina de Priva, de Vilanova de la Sal.

També s’han pogut visitar diferents exposicions, com la dels artistes Antoni Camarasa i Jordi Marcos, a la sala d’actes de l’Ajuntament, o la que ha presentat Jesús Sanuy a l’ermita de Sant Roc, sense oblidar una exposició de l’Associació d’Amics dels Tractors Antics de Ponent i la intervenció escultòrica d’Erik Schmitz.

La Trobada Urban Sletchers Lleida, el Toc de Fusta amb L’Atelier, jocs tradicionals amb partides d’escacs gegants, les activitats ‘Tastets de Prehistòria’ a l’Espai Orígens i ‘Dinos’ al Centre de Dinamització de Tartareu han completat el programa de la que és l’única fira de Catalunya dedicada a la sal, una mostra que ha buscat promocionar els productes de proximitat i qualitat.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat