Talarn adverteix que “el conflicte per les obres d’art espoliades del Museu de Lleida no ha acabat”

prada5

prada5

prada4

prada3

prada2

prada1

El president de la Diputació de Lleida ha participat a la taula rodona ‘L’espoliació patrimonial del Museu de Lleida’ celebrada a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, juntament amb el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, i els conservadors d’art Albert Velasco i Carme Berlabé 

Recorda la voluntat i el compromís de les institucions catalanes en esgotar fins a la última via judicial europea per revertir les decisions judicials espanyoles i assolir “el retorn de les obres d’art a aquells que les hem salvat i les hem conservat” 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha advertit avui que “el conflicte per les obres d’art espoliades del Museu de Lleida no ha acabat”, recordant que les institucions catalanes que composen el Patronat del Museu de Lleida “defensarem la legalitat i legitimitat del patrimoni històric i cultural de Lleida fins a les últimes instàncies judicials europees, confiant que la justícia imparcial avalarà el retorn de les obres d’art a aquells que les hem salvat i les hem conservat”.

Joan Talarn ha fet aquest pronunciament en el marc de la taula rodona ‘L’espoliació patrimonial del Museu de Lleida’, celebrada a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada de Conflent, en la qual han participat el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, els conservadors d’art Albert Velasco i Carme Berlabé, i Jordi Casassas, rector de la UCE. Entre el públic assistent al Cinema Lido de Prada s’hi trobaven l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i la tinenta d’alcalde i diputada al Parlament de Catalunya, Jordina Freixanet.

El president Talarn ha insistit que “malauradament ens trobem en situació d’haver d’esgotar tota la tramitació judicial a l’Estat espanyol, el mateix que ja sabem que ha retorçat totes i cada una de les passes a donar amb el suport de la maquinària més profunda de l’Estat i que no ha dubtat en fer entrar forces armades al Museu de Lleida. Però aquesta és una cursa de fons −ha reblat− en la qual no està en dubte la voluntat dels patrons en la defensa de la legitimitat del fons del Museu de Lleida”.

Al moment actual, el Consorci del Museu de Lleida està a l’espera que el Tribunal Constitucional tramiti el recurs d’empara davant la sentència del Tribunal Suprem del mes de gener sobre les obres originàries de Sixena; i respecte del litigi per les 111 obres originàries de parròquies de la Franja, s’està a l’espera de sentència per part de l’Audiència Provincial d’Osca.

“Les obres no les hem descatalogat perquè confiem que a Europa ens empararà la justícia que aquí s’ha posat al servei d’uns partits monàrquics castellans que, ja es diguin de dretes o d’esquerres, tenen per finalitat comuna reescriure la història que els molesta”, ha afirmat el president de la Diputació.

En aquest sentit, Joan Talarn ha assegurat que “el litigi per les obres de Sixena i la Franja no és la causa del desmembrament del Museu de Lleida, és la conseqüència d’un intent d’atacar la identitat nacional catalana a base d’aixecar murs entre comunitats que han conviscut fraternalment a base de practicar, des dels anys 90 del segle passat, un autèntic genocidi cultural”. Per al president de la Diputació, “patim un Estat que ha aconseguit amb el litigi per l’art allunyar encara més els membres d’una mateixa comunitat social, cultural i lingüística, la que convivia a banda i banda de la frontera política entre Catalunya i Aragó, una frontera que en realitat no existia perquè els vincles culturals, socials i lingüístics la feien inexistent. Però l’obstinació del nacionalisme excloent del “a por ellos” té com a finalitat anorrear la història compartida entre Lleida i la Franja de Ponent, unes relacions que formen part de la història i el tarannà català”.

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, ha assegurat que l’Església té una història llarga de conservació d’obres d’art, posant d’exemple el bisbe Messegué, i també moments en els quals no ha estat prou amatent als mateixos principis. El bisbe Giménez ha lamentat que les 111 obres originàries de les parròquies de Barbastre que van sortir al març del Museu de Lleida són en un magatzem.

Els conservadors d’art Albert Velasco i Carme Berlabé han coincidit en el fet que l’origen de les disputes van començar amb la decisió de segregar la diòcesi de Lleida per fer-la coincidir amb les fronteres administratives entre Lleida i Osca. Igualment, han lamentat el silenci cap al Museu de Lleida de la comunitat cultural i científica internacional i de la comunitat museològica espanyola.

Per totes aquestes raons, el president Joan Talarn ha conclòs que “aquesta és una història que va més enllà de les obres d’art, és la història d’un genocidi cultural que, també, haurem de saber explicar amb el Pla d’Impuls del Museu de Lleida que Generalitat, Paeria, Bisbat, Consell Comarcal del Segrià i Diputació de Lleida hem activat. Ho vulguin o no, el Museu de Lleida té futur perquè tenim un passat que és nostre i no volem que ens el falsegin”.

Prada de Conflent, 20 d’agost de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat