S’obre a les visites la farmàcia d’atenció al públic més antiga de Catalunya, ubicada a Llardecans, un element dinamitzador i un exemple “d’orgull rural”, diu Talarn

Farmàcia Llardecans_1

Farmàcia Llardecans_2

Farmàcia Llardecans_3

Farmàcia Llardecans_4

La inauguració de la restauració de la Farmàcia Piñol s’ha fet en el marc de la segona Fira de Productes Artesanals, que se celebra aquest cap de setmana 

Joan Talarn ha apel·lat al que ha denominat “orgull rural” per lloar la iniciativa de l’Ajuntament de Llardecans de restaurar i recuperar la Farmàcia Piñol, la farmàcia d’atenció al públic més antiga de Catalunya, per tal de reobrir-la al públic per ser visitada com a atractiu turístic, convertint així la iniciativa en un factor dinamitzador de l’economia local.

La inauguració de l’espai s’ha celebrat aquest dissabte en el marc de la Fira de Productes Artesanals, que se celebra aquest cap de setmana a Llardecans. Prèviament a la inauguració de la farmàcia, Joan Talarn ha estat rebut a l’Ajuntament, on ha signat al Llibre d’Honor, en un acte en què també hi han pres part l’alcalde Francesc Xavier Mor i el propietari de la farmàcia, Tomàs Pinyol Pardell. També han assistit el director de l’IEI, Andreu Vàzquez, el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, el diputat Manel Solé, i alcaldes de municipis veïns. Posteriorment han efectuat una visita a la fira.

En el seu parlament, Joan Talarn ha felicitat doblement Llardecans en nom de la Diputació. D’una banda, per la celebració de la segona edició de la fira, que suposa consolidar “una aposta de promoció cap a l’exterior de les vostres oportunitats des de l’orgull de la proximitat”.

De l’altra, per la recuperació de la Farmàcia Pinyol i per l’esforç de “mostrar-la tal i com era, fugint dels artificis”, tot intentant construir un relat que ens expliqui d’on venim i, al temps, sigui un atractiu turístic i captador de visitants. “És aquest un exercici molt coherent amb el sentiment d’orgull rural que poc a poc estem consolidant en les poblacions de Lleida: ens mostrem tal i com som gràcies a allò que vam saber fer bé al seu dia”, ha dit Talarn. És per aquest motiu que el president de la Diputació ha lloat que aquesta recuperació del patrimoni s’hagi fet “donant-li sentit de futur i utilitat de present, més enllà de només conservar coses antigues”.

La Farmàcia Tomàs Piñol va ser fundada per Tomàs Piñol i Llop l’any 1846 i és la més antiga de Catalunya en la seva ubicació original. Va funcionar fins al 1988 i es troba en un estat de conservació excel·lent, ja que en el procés de restauració i museïtzació s’han respectat, en conjunt, la majoria d’elements que la formaven: la distribució, el mobiliari (taulells, prestatgeries, calaixos, armaris,…), la decoració, les pintures murals, el terra de rajola, la col·lecció original de ceràmiques, flascons (uns 140 en total), utillatge farmacèutic, productes medicinals, prescripcions, receptaris i documentació que inclou formulacions, etc. L’any 2007 va ser declarada bé cultural d’interès local, i va ser arran d’aquesta declaració que l’Ajuntament va impulsar la recuperació d’aquest espai històric per obrir-lo al públic.

Aquesta reobertura s’ha dut a terme en el marc de la segona edició de la Fira de Productes de Proximitat de Llardecans, que se celebra aquest cap de setmana amb més d’una trentena de parades dedicades a productes locals i artesanals a la plaça dels Arbres. El certament inclou degustacions organitzades per la cooperativa Verge de Loreto i activitats familiars de tota mena.

Llardecans, 6 d’abril de 2025

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat