Sitzer reviu la seva salvació de l’Holocaust amb la 5ena ruta de ‘Perseguits i Salvats’

Visita 5a ruta PS -Isil Sitzer

La ruta connecta la Val d’Aran amb el Pallars Sobirà i aquest dimarts l’ha trepitjat Paquita Sitzer, una àvia veneçolana supervivent d’un dels períodes més ignominiosos de la història d’Europa.

Durant el nazisme, una de les rutes d’evasió més transitats per persones de confessió jueva fou la que comunica el departament francès d’Arieja amb la Val d’Aran a través del pòrt de Gireta (2.593 m). El trajecte partia de les proximitats de Saint-Girons (Arieja) i, un cop travessat el pòrt de Gireta, es descendia fins a Montgarri. Posteriorment, continuaven en direcció al Pallars Sobirà, seguint el camí paral•lel al riu Noguera Pallaresa, i arribaven a les bordes de Perosa i després a Alòs d’Isil.

Set dècades després aquests 23 quilòmetres formen part del projecte de recuperació història ‘Perseguits i salvats’, promogut per la Diputació de Lleida, i que abraça cinc comarques: Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.  La connexió entre la Val d’Aran i el Pallars Sobirà n’és el darrer i cinquè itinerari senyalitzat per ara i aquest dimarts l’ha visitat un testimoni d’excepció: Françoise Bielinsky, veneçolana de 78 anys, més coneguda com a Paquita Sitzer; o el que és el mateix: la nena que amb cinc anys, i després de creuar el Pirineu amb la seva família, va escapar de l’Holocaust gràcies a la complicitat desinteressada de gent anònima de la Val d’ Aran.

Acompanyada per la seva família, del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i de la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, Paquita ha visitat alguns dels punts de la nova ruta que té 4 punts  claus: el Refugi del Fornet, Alòs d’Isil, el Pont de Perosa i el Santuari de Montgarri.

Sitzer ha felicitat la Diputació de Lleida per la senyalètica de ‘Perseguits i Salvats’ en diferents llengües, sobretot pel fet que és en l’hebreu ‘perquè els israelians que passin per aquí vegin la Història dels seus correligionaris que no vam tenir la sort de viure a Israel, sinó que van haver de ser jueus errants’.

El president de la Diputació de Lleida li ha agraït l’atenció dedicada i la remembrança d’uns tristos episodis perquè amb el seu testimoniatge ‘posa nom i veu’ als milers de persones que van creuar el Pirineu fugint de la barbàrie.

Reñé ha garantit el futur de ‘Perseguits i Salvats’ perquè és un projecte sustentat en valors universals i per tant ‘és i serà sempre viu’.

Paquita Sitzer ha recuperat records vitals gràcies a les investigacions de l’historiador, Josep Calvet, que l’acompanya juntament amb la directora de l’IEI, Montse Macià, en tota aquesta estada.

Filla d’un matrimoni d’origen polonès afincat a Alemanya, els Bielinsky emigren a França l’any 1933, en veient l’amenaça que suposava per a la comunitat jueva l’avenç del nacionalsocialisme. A partir de 1940, quan l’exèrcit nazi entra a París, Abraham Bielinsky, que no tenia la nacionalitat francesa, és empresonat en un camp d’internament. Després de diverses vicissituds, escapa i arriba a la ciutat occitana de Pau on consolidarà l’agrupament familiar. L’estiu de 1942, fugint del govern col•laboracionista de Vichy, la família Bielinsky emprèn la fugida cap al Pirineu en direcció a la Vall d’Aran i arriba a Les l’octubre de 1942. Com va passar amb d’altres refugiats policia espanyola els voldrà deportar a França, però la pressió veïnal evita que es materialitzi aquest retorn. També eviten l’internament al camp de concentració de Miranda de Ebro. Arriben a Barcelona i d’allí partiran cap a Veneçuela on iniciaran una nova vida. Actualment, Paquita Sitzer viu a Caracas i col•labora activament amb el Comitè Veneçolà de Yad Vashem i dedica la seva vida a divulgar el seu testimoni com a supervivent de l’Holocaust.

Sobre el projecte ‘Perseguits i salvats’ i els itineraris senyalitzats que transcorren per les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya en podeu consultar més informació al web www.diputaciolleida.cat o al web www.perseguitsisalvats.cat.

Alòs d’Isil, 17 de novembre de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat