Sindicats, productors, cooperatives i món local avalen la proposta de Reñé: cal més base científica per decidir sobre el iodur de plata

ORIfoto_reunio_grup_tema_iodur_a_la_diptuacio_de_lledia_editora_2_6024_0_1

Màxim consens sobre la necessitat d’aportar més investigacions científiques que permetin determinar de manera objectiva l’eficiència o no de l’ús del iodur de plata contra les pedregades.

Aquesta ha estat la principal conclusió a la que sindicats i organitzacions agràries, productors, cooperatives i institucions han arribat en el marc de la reunió convocada pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, per atendre la preocupació del món local després dels quantiosos danys provocats per les quatre pedregades registrades aquest estiu a les comarques de Lleida.

Els efectes de les pedres han deixat 100 milions de quilos de fruita danyada, quantiosos desperfectes en béns particulars i en equipaments municipals i a més, tal com també s’ha posat de manifest en la reunió, el perill de perdre mercat al no poder abastir la comercialització.

“No ens podem permetre el luxe de deixar d’explorar noves alternatives complementàries de protecció activa”, ha dit Reñé després de referir-se a les assegurances i a les xarxes antipedra.

“Per tant, demanarem informació en tots els àmbits per deixar de banda llegendes urbanes. Tenim la responsabilitat de ser objectius”, ha sentenciat.

A la reunió hi ha participat prop de 70 representants dels consells comarcals de l’Urgell, del Pla d’Urgell, de la Noguera, del Segrià, de les Garrigues, del Solsonès i del Pallars Jussà. També hi han assistit els representants dels sindicats i organitzacions agràries UP, JARC, ASAJA, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, d’Afrucat i de l’ADV Terres de Ponent, entitat que tutelarà la recerca de noves aportacions científiques per encàrrec de la Diputació de Lleida.

Els primers informes s’exposaran en una jornada tècnica que tindrà lloc a la propera Fira de Sant Miquel de Lleida.

Reñé ha felicitat els participants a la trobada per encetar aquest debat serè. “La Diputació de Lleida representem municipis i persones. Moltes d’aquestes persones són pagesos i cal atendre l’angoixa i la desolació que han provocat les reiterades pedregades d’aquest estiu a les explotacions agràries”.

“Es conclou de la trobada d’avui que ningú nega possibilitats i que cal que demanem més informació. No fem més que afrontar un tema que va existir, ningú defuig de la discussió en aquest tema que genera controvèrsia”, ha dit Reñé.

A la reunió també hi era present el Director General d’Administració General, Jordi Souto, i en representació del departament d’Agricultura, Rosa Maria Pedrol, tècnica del servei de producció agrícola.

En l’atenció posterior als mitjans de comunicació han acompanyat al president de la Diputació de Lleida: el director d’Afrucat, Manel Simón; Ramon Sarroca, en representació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; el president de JARC a Lleida, Joan Carles Massot; el president d’ASAJA a Lleida, Pere Roqué; el dirigent d’Unió de Pagesos, Antoni Borràs, i Maite Torà en representació de l’ADV Terres de Ponent.

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat