S’esperen més turistes aquest estiu

Foto Esport Actiu  plana_WEB

RAFTING

El Patronat de Turisme preveu que l’ocupació turística aquest estiu a la demarcació de Lleida sigui un 5% superior al 2014

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una bona temporada d’estiu a les comarques lleidatanes amb un lleuger increment en el nombre de visitants i de pernoctacions en els establiments d’allotjament turístic reglat, i amb un creixement de la contractació de serveis de turisme actiu en relació a l’estiu de l’any 2014. Aquest increment es podria situar per sobre del 5%, la qual cosa també repercutiria en un major volum de negoci. Els diferents subsectors d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida es mostren optimistes de cara a la nova temporada en haver-se constatat un augment de la demanda del turisme d’interior i de muntanya per fer uns dies de vacances, com també pel fet que el nivell de reserves en aquestes dates està més animat que anys anteriors.

D’altra banda, el Patronat no preveu una ocupació turística alta per a la festivitat de Sant Joan. El fet que Sant Joan s’escau en dimecres, a meitat de setmana, restarà visitants, tot i que hi haurà moviment de visitants a les zones turístiques del territori, atès que algunes famílies ja han iniciat un període de vacances coincidint amb el final del curs escolar.

El Patronat de Turisme preveu que durant els mesos de juliol, agost i setembre els establiments de turisme rural, com els d’hoteleria, càmping i la resta de sectors, a més de les empreses de turisme actiu a les diferents comarques lleidatanes, incrementin els nivells d’ocupació turística per sobre del 5% en relació amb l’estiu de 2014, sempre que les condicions meteorològiques siguin bones. L’estiu de 2014 l’ocupació turística a les comarques lleidatanes ja va suposar un augment d’un 8% en el nombre de visitants i d’un 11% en el de les pernoctacions respecte l’any anterior. El patronat preveu que, si es compleixen aquestes previsions, les comarques de Lleida rebran durant les vacances d’estiu uns 550.000 turistes, que generaran al voltant d’1.600.000 pernoctacions, al marge de les segones residències que no estan quantificades.

Les previsions del Patronat venen donades tant per l’augment de la demanda que estan experiment els diferents subsectors d’allotjament de les zones turístiques de la demarcació de Lleida i del major nivell de reserves d’enguany respecte l’any passat, com pel fet que des de principis d’any es manté una tendència a l’alça quant al nombre de visitants i de pernoctacions en relació a l’any 2014. Segons les dades de l’INE de gener a abril d’enguany, el nombre de visitants en els establiments d’hoteleria, turisme rural, apartaments turístics i càmpings s’ha incrementat en un 8% i el de pernoctacions en un 7,5% en el conjunt de la demarcació de Lleida respecte el mateix període de l’any 2014

L’ocupació per sectors

El mes d’agost, com ja és habitual, serà el que comportarà una major demanda turística amb una mitjana d’ocupació que oscil·larà entre el 65 i el 85%, segons el tipus d’allotjament i la zona turística, tot i que en algunes dates, destinacions i tipologies d’allotjament els percentatges poden arribar a la plena ocupació a les zones del Pirineu i pel cap de setmana del 15 d’agost.

Els mesos de juliol i setembre tindran un comportament molt similar, amb una ocupació mitjana que estarà entre el 45 i el 60%, depenent també del tipus d’allotjament i de la zona. És destacable l’increment de l’ocupació que s’ha anat produint en els darrers anys durant el mes de setembre, que pràcticament ha arribat a igualar en percentatge el mes de juliol, considerat com un dels mesos turístics per excel·lència. El factor climatològic tindrà un paper important quant al comportament turístic de la temporada, ja que les temperatures altes afavoriran les destinacions més fresques, com ara la zona dels Pirineus.

Per sectors, l’hoteleria preveu una mitjana d’ocupació d’entre el 45 i el 50% durant el mes de juliol a les zones turístiques de Lleida i la seva àrea d’influència. A l’agost, aquesta mitjana d’ocupació estarà situada al voltant del 65%. En canvi, el mes de setembre estarà entre el 40 i el 45%.

El turisme rural també es mostra optimista quant a les previsions per a aquest estiu. L’ocupació podria oscil·lar en el conjunt de la demarcació de Lleida entre el 45 i el 50% al juliol, entre el 80 i el 85% a l’agost, i entre el 40 i el 45% al setembre.

El sector del càmping també preveu una bona ocupació per a aquest estiu en les seves diferents modalitats d’allotjament. En concret, les previsions en la modalitat d’acampada (unes 18.200 places) per al mes de juliol es mouen al voltant del 50 i el 55%; a l’agost entre el 80 i el 85%, i al setembre sobre el 45%. Pel que fa a les places de bungalous (unes 4.000 places), tindran una ocupació el mes de juliol d’entre el 70 i el 75% (amb plena ocupació la primera quinzena de juliol i sobre un 90% a la segona), mentre que el mes de setembre rondarà el 60%.

Pel que fa a les activitats de turisme actiu, el sector també es mostra optimista amb la previsió d’incrementar aquest estiu un 5% el nombre de serveis contractats respecte a la temporada anterior.

Una oferta de 59.000 places aquest any 2015

L’oferta d’allotjament turístic reglat per a aquest any 2015 a les comarques de Lleida (entre hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics, refugis, instal·lacions juvenils i albergs) se situa en 1.284 establiments i 58.983 places, una xifra molt similar a la de la temporada anterior. De cara a l’estiu, es calcula que unes 1.500 places del sector de l’hoteleria situades en les zones properes a les estacions d’esquí, principalment a la zona de la Val d’Aran, no estan operatives, amb la qual cosa l’oferta d’allotjament turístic per aquest estiu estaria al voltant de les 57.500 places.

Per tipus d’allotjament, l’oferta d’hoteleria d’aquest any 2015 a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida és de 401 establiments, amb 20.570 places (de les quals a l’estiu només restaran obertes al públic al voltant d’unes 19.000 places); quan al turisme rural, tenim 627 cases i 4.486 places; i pel que fa al càmping, hi ha 61 establiments i 22.176 places, de les quals 4.000 són de bungalous. La resta de l’oferta engloba 48 apartaments turístics (amb 3.063 places), 38 albergs (3.122 ), 66 refugis (2.043), 28 cases de colònies (2.201), 6 granges escola (686) i 741 habitatges d’us turístic.

Procedència dels visitants

Els turistes que visitaran les Terres de Lleida aquest estiu procediran majoritàriament de Catalunya (un 60% del total), seguits dels visitants de la resta de l’Estat (més d’un 20%, procedents majoritàriament de la Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Castella–la Mancha, el País Basc i Andalusia). Al voltant d’un 17% correspondrà a turisme estranger, de manera que gairebé uns 100.000 turistes d’altres països vindran aquest estiu a Lleida. Per països de procedència, cal dir que França és el primer país emissor amb un 35%, seguit del Benelux amb un 15 %, Alemanya amb un 11%, i la resta, com ara la Gran Bretanya i Israel, amb percentatges inferiors.

Per zones, la Val d’Aran, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya concentraran les xifres d’ocupació més altes. La resta de comarques i la mateixa ciutat de Lleida també tindran un bon comportament durant l’estiu.

Lleida, 22 de juny de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat