Mitjançant un conveni de col·laboració signat aquest dimecres i que inclou la creació d’una campanya participativa per obtenir dades de les pedregades en temps real
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Oriol Puig, han signat aquest dimecres un conveni per a l’estudi de les pedregades a les comarques de Lleida i Girona.
A partir d’aquest conveni es desenvoluparà una campanya que inclourà un conjunt d’actuacions destinades a la millora dels coneixements en temps real de les tempestes de pedra i calamarsa a les zones de màxim impacte sobre els cultius de fruita dolça de Lleida i Girona. L’objectiu és millorar les prediccions de les pedregades per poder actuar i reaccionar amb més temps de marge.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha assenyalat que aquesta campanya permetrà obtenir moltes dades en temps real, la qual cosa ajudarà a augmentar el temps de predicció de la tempesta de pedra i prendre mesures de protecció.
“Les institucions donem suport a aquest projecte, ja que en el cas del sector agrari el treball i esforç de tot un any es perd en uns minuts i totes les accions que puguin ajudar a augmentar la predicció d’una pedregada són molt importants”, ha indicat. En aquest sentit, ha agraït la tasca i la iniciativa del Servei Meteorològic de Catalunya.
La campanya s’iniciarà el 19 de març, coincidint amb la Fira de Sant Josep de Mollerussa, i finalitzarà el 29 de setembre, coincidint amb la Fira de Sant Miquel de Lleida.
Els ciutadans podran participar enviant fotografies, vídeos i altres dades en directe des del lloc on s’està produint la precipitació i ho podran fer a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #meteocatpedra, a través del correu electrònic xarxes@meteocat.cat o a través de Whatsapp al 667 051 592.
A les imatges és necessari que indiquin el lloc on s’ha fet la fotografia, una referència de mida de la pedra que ha caigut comparant-la amb un objecte i la data i l’hora de la precipitació.
Actualment el Servei Meteorològic de Catalunya disposa d’un ampli sistema d’anàlisi meteorològica i una extensa xarxa d’observadors a tot el territori. Amb aquest projecte es vol donar una pas més gràcies a la col·laboració ciutadana.
El director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Oriol Puig, ha explicat que disposen “de moltes eines meteorològiques que permeten conèixer l’estat de l’atmosfera en el moment en que es produeix una pedregada, però necessitem conèixer les característiques que ha produït aquesta tempesta per poder augmentar el marge de temps de predicció”.
Millorar les eines de diagnosi i predicció de pedra
Amb aquesta informació, es podrà millorar i validar les diferents eines de diagnosi i predicció de pedra de l’SMC.
Un dels objectius és la comparació entre les observacions de pedra i les alertes proporcionades per l’algorisme del Lightning Jump (LJ). Les alertes s’activen quan es produeix un increment sobtat de l’activitat elèctrica dins d’una tempesta.
El Lightning Jump és una eina desenvolupada pel Servei Meteorològic de Catalunya que s’utilitza per pronosticar el temps sever (pedregades, esclafits o tornados) a curt termini, entre 30 i 40 minuts. El fet que la Xarxa de Detectors de Descàrregues Elèctriques (XDDE) de l’SMC sigui una de les poques xarxes d’Europa que detecta llamps núvol-núvol (a més dels núvol-terra) permet disposar d’alertes de pedregades amb una fiabilitat força alta.
Lleida, 8 de març de 2017
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat