S’entrega el 26è Premi “Pica d’Estats”

Premi Pica d'Estats

Reñé destaca el Premi per la seva capacitat prescriptora de l’oferta turística de les comarques de Lleida

La Diputació de Lleida ha fet públic aquest dissabte el veredicte del jurat del 26è Premi “Pica d’Estats”, de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet. L’acte de lliurament dels guardons ha estat presidit pel president de la corporació, Joan Reñé, acompanyat del vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, i el director del Patronat de Turisme, Jordi Blanch. També hi han assistit diversos membres del jurat del Premi “Pica d’Estats”, que es va reunir el 14 de febrer a la ciutat de Lleida per a la deliberació dels guardons en les seves diferents categories.

El “Pica d’Estats” és un certamen plenament consolidat i un referent del periodisme turístic d’àmbit estatal i internacional, tant pel nombre de treballs que s’hi presenten com per la qualitat dels seus reportatges. El premi consta de 8 categories amb una dotació econòmica global de 38.000 euros.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha indicat que aquesta 26a edició dels premis marca l’inici d’una nova etapa en la que la corporació lleidatana i el seu Patronat de Turisme han posat en marxa una nova política d’internacionalització per obrir nous mercats internacionals i atraure més turistes.

Reñé ha afegit que dels 212 reportatges que s’han presentat en aquesta edició, 33 eren de 17 països diferents, i països com Líban, Mèxic, Xina, Egipte i el Marroc han concorregut per primera vegada al premi.

Aquesta incidència mundial demostra que les terres de Lleida no passen desapercebudes al món i que aquesta visibilitat lleidatana a l’exterior és el resultat de les noves polítiques d’internacionalització basades en la “els sentiments i sentits” de l’oferta turística, com el projecte “Perseguits i salvats”.

212 treballs presentats, procedents de 17 països

Al premi es van presentar 212 reportatges, 144 dels quals van correspondre a treballs d’àmbit estatal, 33 a treballs d’àmbit internacional i 35 a mitjans locals. La xifra de 212 inscripcions representa el tercer millor registre en tota la història del guardó i el segon pel que fa a treballs internacionals (33 de 17 països diferents). Enguany, cal destacar la presència per primera vegada d’obres procedents de la Xina, el Líban, el Marroc, Egipte i Mèxic. Per segon any consecutiu també va optar al premi un treball d’Israel.

Relació de guardonats

El premi corresponent al millor treball de Premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 €) ha estat per a una sèrie de 8 articles d’opinió del periodista Josep Maria Casasús, publicats a la secció “De Set en Set”, del diari El Punt Avui.

El premi corresponent al millor treball de Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 €) ha estat per al monogràfic sobre la Val d’Aran publicat al novembre del 2013 per la revista El Mundo de los Pirineos. El monogràfic, dirigit per Argiñe Areitio, directora també de la revista, ha comptat amb la col·laboració dels periodistes Ignacio González i Albert Torrent i dels fotògrafs Roger Rovira i Roger Llabrés.

El premi al millor treball de Premsa internacional (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge “Los caminos del hombre”, publicat pel periodista argentí resident a Mèxic Marcos Ferro a la prestigiosa revista National Geographic Traveler Latinoamérica a l’abril del 2014.

El premi corresponent al millor treball de Televisió (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge “Festa de Moros i Cristians a Lleida” que va emetre el juny del 2014 el canal de TV rus Moià Planeta (en català, “El meu planeta”). Els autors del reportatge són els periodistes Irina Bazhanova i Fedor Belikov.

El premi corresponent al millor treball de Ràdio (dotat amb 5.000 €) ha estat per a Eloi Barrera i Doñate, per una sèrie de 4 reportatges sobre les rutes “Perseguits i salvats” emesos durant l’estiu del 2014 per Catalunya Informació.

El premi al millor treball dels Mitjans de comunicació de les terres de Lleida, dotat amb 5.000 €, ha estat per a Jaume Barrull i Castellví pel reportatge “La tragèdia de l’art de la Seu Vella”, publicat al suplement “Lectura” del diari Segre al desembre del 2013.

El premi corresponent al millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 €) ha estat per al fotoperiodista Antoni Lara i Sànchez, per un conjunt de fotografies de la catedral de la Seu d’Urgell fetes durant l’Instawalk per la Seu d’Urgell que va tenir lloc el 23 de març de 2014 i publicades a Instagram.

El premi corresponent al millor treball d’Internet (dotat amb 3.000 €) ha estat per al reportatge “Triatló de Balaguer 2014“, emès per Balaguer TV. Els premiats són l’equip de Balaguer TV format per Carla Vilaseca i Vilarasau, Josep Blanch Codó, Miquel Àngel Daviu Llobera, Santi Carles Gomà i Toni Simó Pérez.

El jurat del premi

El jurat del Premi “Pica d’Estats” va ser presidit en aquesta edició per Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya. En van formar part com a vocals Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní, director del programa “8 al dia”, de 8 TV; Lluís Foix, periodista i analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Eduard Navarro, director general de Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Mònica Terribas, directora d’“Els Matins de Catalunya Ràdio”, i Jordi Blanch, actuant com a secretari, en qualitat de director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

Lleida, 9 de maig de 2015

I també, en format vídeo, a:

http://www.diputaciolleida.cat/video/26e-premi-pica-destats/

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat