Sant Jordi 2015: programació local, projecció internacional i reobertura de la biblioteca de l’IEI

Reñe_Pujol_activitats_Sant_Jordi_001_SLI

Presentació de les activitats programades a l'IEI per Sant Jordi 2015

Joan Margarit, Vicent Partal o JB Culla participaran a la quinzena d’actes programats

Videoconferència a Tel Aviv la setmana vinent per presentar Perseguits i Salvats a la Fundació Internacional Raoul Wallenberg

La Diputació de Lleida ha programat per aquest Sant Jordi 2015 un total de 17 accions, algunes pròpies i d’altres amb col·laboració, entre les quals destaquen la presència de Joan Margarit i de l’editor de Vilaweb, el periodista i escriptor Vicent Partal; les actuacions ‘En català, si us plau’, de l’Orfeó Lleidatà i de Meritxell Gené; la presentació del llibre “Territori de Premi” sobre els 25 anys del Premi Periodístic Pica d’Estats i “De l’aigua”, un recull de les fotografies que van participar al concurs sobre imatges d’aigua.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, han presentat aquest divendres en roda de premsa els actes programats a l’entorn de Sant Jordi.

Reñé ha destacat que aquest Sant Jordi “és un moment simbòlic pel que fa al respecte a la nostra identitat, a la nostra forma de ser i d’entendre els actes culturals del nostre país”.

“Perseguits i salvats” pren més volada

Un dels actes que s’han programat en el marc de la diada de sant Jordi és la presentació del llibre “Huyendo del Holocausto. Judios evadidos del nazisme a través del Pirineo de Lleida”, de Josep Calvet.

La presentació d’aquesta publicació coincidirà amb el desenvolupament d’una nova acció per enfortir encara més i donar a conèixer el projecte de senyalització de les rutes d’evasió dels jueus “Perseguits i salvats”.

La setmana vinent, tècnics de Turisme presentaran aquest projecte a Tel Aviv, concretament a la Fundació Internacional Raoul Wallenberg, referent mundial al món jueu amb seus a Nova York, Jerusalem, Buenos Aires, Berlín i Rio de Janeiro, segons ha explicat Reñé.

A través de videoconferència, el president de la Diputació de Lleida i la vicepresidenta de l’IEI es posaran en contacte amb aquesta fundació des de Lleida. Raoul Wallenberg va ser un diplomàtic suec mort el 1945 després de salvar moltes vides de jueus durant la segona Guerra Mundial.

Igualment, Reñé ha explicat que s’han iniciat converses amb l’ambaixada de Polònia per tal de concretar una col·laboració que permeti programar exposicions que posin en valor la relació del poble jueu i les comarques de Lleida.

Paral·lelament, des de la Diputació s’està treballant en la cinquena ruta (que connectarà des de Montgarri fins a Alòs d’Isil) i amb altres accions per desplegar nous itineraris per les comarques de la Plana de Lleida, amb referències a l’Holocaust.

Les obres de l’IEI segueixen el calendari previst

Les obres de reforç i consolidació de l’edifici de l’Institut d’Estudis Ilerdencs segueixen el calendari previst i es preveu que la Biblioteca pugui estar oberta al públic per Sant Jordi, segons ha indicat Reñé.

En declaracions als mitjans de comunicació, el president de la Diputació de Lleida ha explicat que les previsions són que la biblioteca estigui oberta per Sant Jordi i la resta de serveis de la primera planta de l’IEI –administració i direcció, hemeroteca, sala de juntes i sala d’arxius- estiguin oberts els propers mesos.

Reñé ha explicat que es tracta d’obres de rehabilitació complicades que requereixen de temps i cura per tal de respectar els elements arquitectònics. “L’objectiu és que l’IEI torni a ser el referent cultural de les Terres de Lleida, aquell equipament que els lleidatans se senten seu”, ha afegit.

Pel que fa a la rehabilitació de la segona planta, Reñé ha indicat que continuaran treballant seguint el ritme establert i previst.

Lleida, 10 d’abril de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat