Sandra Castro destaca el gir feminista de la Festa de Moros i Cristians de Lleida

Moros i Crisitans 2

Moros i Cristians 1

Moros i Cristians 3

Moros i Cristians 4

Avui s’ha dut a terme a la Nau Central de la Seu Vella de Lleida, l’acte de celebració del Mig Any Fester i el relleu de càrrecs d’aquesta festa tradicional lleidatana.

La vicepresidenta de la Diputació de Lleida,  Sandra Castro ha participat aquest matí a l’acte del Mig Any Fester i relleu de càrrecs de la Festa de Moros i Cristians de Lleida. En la seva intervenció, Castro ha posat de manifest el gir feminista d’aquesta tradicional festa lleidatana en aquest nou cicle que comença. “Prou important és mantenir a Lleida la celebració d’aquesta tradició que data del segle XII, com també adaptar-la als nous temps que venen, per aquesta raó vull donar tot el recolzament a  l’Associació Moros i Cristians de Lleida, per haver sabut convertir aquesta tradició en una festa igualitària, intergeneracional i feminista”.

La vicepresidenta ha fet menció a què, per primera vegada, les dones assumeixen rols que tradicionalment assumien els homes en aquesta recreació històrica. “Per primera vegada, la figura tant de la capitana, com de les dirigents de les tres comparses mores són dones. Un gest necessari i a la vegada valent, si volem mantenir aquesta tradició arrelada al present i el futur de la nostra ciutat”.

Castro també ha destacat que la Festa de Moros i Cristians és una de les activitats amb més projecció exterior de la ciutat de Lleida i de les festes culturals més rellevants de tota la demarcació. “Tot plegat, genera un gran sentiment d’autoestima a les persones que la sentim tan nostra i que s’estén a la resta de la ciutadania de tot el territori”.

Per aquesta raó la vicepresidenta ha assegurat que la Diputació de Lleida sempre farà costat a grans projectes culturals que siguin capaços d’engrescar la ciutadania i projectar Lleida i les seves comarques enfora. “Aquest acte solemne de Relleu de Capitanies i Càrrecs (la celebració del Mig Any Festé) i la Festa de Moros i Cristians contribueixen, amb escreix, a l’engrescament col·lectiu, a l’esforç conjunt i a la projecció exterior de la cultura lleidatana”.

L’acte ha començat i finalitzat amb la interpretació musical a càrrec de la banda municipal de Lleida, Ilerband. A les intervencions institucionals també hi han participat  el president de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians,  Josep Lluís Gàzquez Pons; i la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch.

Lleida, 19 de novembre de 2023

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat