Iniciativa pionera i prevenció de proximitat
La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), van posar en marxa el gener de
2015 el ‘Bus de la Salut’. Es tracta d’un estudi científic pioner a Catalunya que permetrà realitzar en tres anys proves a 12.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.
Aquesta unitat mèdica sobre rodes va començar la seva ruta a Artesa de Lleida (Segrià) amb l’objectiu de recórrer les comarques de Lleida per conèixer l’estat de salut de les artèries i la prevalença de la malaltia renal oculta de la població amb factors de
risc. Les proves es realitzen en un bus medicalitzat que es desplaça in situ als municipis per realitzar un diagnòstic precoç a una població d’entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per reunir diferents factors de risc.
En el transcurs d’aquest estudi s’han anat incorporant altres proves d’especialitats vinculades a la salut vascular, com Pneumologia, Neurologia i Endocrinologia.
Aquest any 2021, el ‘Bus de la Salut’ continua el seu recorregut per tot el territori.
Resultats
Es detecten afectacions en un 65% de pacients
L’equip del ‘Bus de la Salut’ ja ha pogut obtenir els primers resultats, analitzant les
proves de les 4.849 persones que van passar per l’autobús medicalitzat de gener de 2015 a
novembre de 2016. D’aquestes, un 65,4% han descobert algun tipus de malaltia ateromatosa (disminució del calibre de les artèries per l’acumulació de plaques de greix).
No obstant això, només 62 persones han estat derivades a un especialista hospitalari per
malaltia arterial severa, la qual cosa significa que en la majoria dels casos aquestes proves
han estat preventives. En concret, s’han derivat 53 persones al Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i 9 persones al Servei de Cirurgia Vascular de l’HUAV.