La presidenta de la Diputació ha assistit a l’acte commemoratiu del centenari d’una de les quatre primeres biblioteques que va edificar la Mancomunitat de Catalunya
La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha assistit aquest matí a l’acte institucional commemoratiu del centenari de la Biblioteca Popular de les Borges Blanques, que ha estat presidit per la consellera de Cultura, Laura Borràs.
A més de Rosa Maria Perelló i de la consellera Borràs, l’acte ha comptat amb la presència, entre d’altres, de Rosa Pujol, vicepresidenta primera de la Diputació; el vicepresident tercer Gerard Sabarich; Enric Mir, alcalde de les Borges Blanques; Mercè Segarra, directora de la Biblioteca Marquès d’Olivart; i de familiars de Maria Lois, primera secretària de l’Escola Superior de Bibliotecàries entre 1919 i 1924, impulsora de la construcció de la Biblioteca Popular de les Borges Blanques, d’on era natural, i que dóna nom a la sala d’actes de la biblioteca Marquès d’Olivart.
L’acte ha començat amb el descobriment del monòlit commemoratiu del Centenari de la Biblioteca Popular, ubicat al costat de la Placeta del Terrall, on hi havia l’emplaçament original d’aquest equipament. L’historiador Marc Macià ha fet un breu esbós sobre la Biblioteca, mentre que els Cors infantils de l’Escola de Música han ofert una cantada popular. Posteriorment, ja a la Biblioteca Marquès d’Olivart, s’ha descobert una placa dedicada a Maria Lois en un acte en què hi han intervingut l’historiador Josep Varela i un familiar de Maria Lois.
També ho ha fet Rosa Maria Perelló, que en el seu parlament ha recordat que la Biblioteca Popular de les Borges Blanques va partir “d’una iniciativa municipal, de l’Ajuntament, plantejada des d’un compromís institucional amb el nou projecte de país que proposava la Mancomunitat”. La presidenta de la Diputació ha detallat com, en aquell llunyà 1918, la taxa d’analfabetisme a Catalunya “era del 60%” i com gairebé la meitat de pobles del país estaven incomunicats, dels quals 234 eren a les comarques de Lleida. Un context poc propici, en principi, per a l’aparició i l’arrelament d’aquestes biblioteques populars, però que gent com la Maria Lois o com la que va ser la primera bibliotecària de les Borges, Maria Rossell, van apostar-hi fort i, amb l’ajut, entre d’altres, del diputat provincial Francesc Montanyà i de la Diputació de Lleida, van poder tirar endavant el projecte.
Per tot plegat, Rosa Maria Perelló ha precisat que “el centenari d’aquesta efemèride és important per a la capital de les Garrigues i el conjunt de les terres de Lleida” degut al seu “caràcter alliçonador per al conjunt del país” tenint en compte “les circumstàncies molt especials que avui viu Catalunya”. Una biblioteca –ha insistit la presidenta– que es va materialitzar “gràcies a un projecte de país compartit, salvant les lògiques discrepàncies ideològiques, per tothom”, i que per tant “simbolitza la unitat d’acció de les forces polítiques, institucionals i socials d’aquella època”.
En acabar els parlaments, la companyia de teatre Cassigals ha ofert un espectacle per reviure la inauguració de la biblioteca, una proposta escènica que ha traslladat els presents a l’any 1918 i en què l’acompanyament musical ha anat a càrrec de diferents professors de l’Escola de Música. Posteriorment s’ha fet un aperitiu amenitzat per l’Orfeó Terrall i un dinar.
Cal recordar que la primera biblioteca pública de les Borges Blanques data de l’any 1918 i fou una de les quatre primeres biblioteques creades per la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya. Concretament, va ser el primer equipament d’aquestes característiques de la demarcació de Lleida i el quart de Catalunya, després de les biblioteques de Valls, Sallent i Olot. Tot i que l’edifici original va ser bombardejat el 1938 i enderrocat després durant el franquisme, la biblioteca va renàixer en una ala del palauet del Marquès d’Olivart i així es va donar continuïtat al llegat amb l’actual biblioteca municipal.
Les Borges Blanques, 1 de desembre de 2018
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat