Rosa Maria Perelló encoratja a seguir treballant perquè la llengua catalana no reculi, en un dels actes de l’Any Fabra celebrat a Tàrrega

La presidenta de la Diputació de Lleida ha estat acompanyada per la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, en un acte que ha tingut lloc al Consell Comarcal de l’Urgell i que ha inclòs una conferència de David Paloma

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha assistit aquest vespre a la conferència que, amb motiu de l’Any Fabra, ha ofert David Paloma al Consell Comarcal de l’Urgell. La presidenta ha estat acompanyada per la vicepresidenta primera de la Diputació, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i presidenta del Consell de Centre del CNL Lleida, Rosa Pujol.

L’acte ha estat presidit per la directora general de Política Lingüística i presidenta del CNL, Ester Franquesa, i també ha comptat amb l’assistència d’Antoni Farré, conseller d’Ensenyament del Consell Comarcal de l’Urgell. David Paloma és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i creador i promotor de les rutes Pompeu Fabra (Barcelona, Prada i Bilbao), autor de diferents obres sobre Pompeu Fabra i gran divulgador de la figura del lingüista. Avui ha ofert la xarrada ‘Els dos projectes de Pompeu Fabra’.

En la seva intervenció, Rosa Maria Perelló ha dit que la commemoració dels 150 anys del naixement de Fabra i els 100 anys de la publicació de la ‘Gramàtica catalana’ constitueixen una efemèride que “no podia passar per alt a cap institució i entitat de tot el domini lingüístic”, entre d’altres coses perquè “sense Fabra, avui nosaltres no seríem aquí, per la senzilla raó que la nació catalana s’hauria diluït en el magma de l’Espanya uniformitzadora de sempre”. Perelló ha insistit que “el català continua sent una llengua minoritzada per una altra”, remarcant que “no tots els problemes de la llengua són atribuïbles als altres ni a un estat catalanofòbic que al llarg dels segles ha aplicat una política de genocidi cultural i lingüístic implacable”. Ha encoratjat tothom a “continuar treballant perquè la nostra llengua, com la resta de llengües romàniques que disposen d’estatalitat, no reculi, es prestigiï i continuï l’evolució natural estroncada pels avatars de la història”.

Per la seva part, Rosa Pujol ha destacat que les comarques lleidatanes estan vivint de primera mà l’Any Fabra gràcies a la celebració de nombrosos actes. Sense anar més lluny, la Biblioteca Comarcal de Tàrrega ha acollit des del passat dia 16 l’exposició itinerant ‘Pompeu Fabra. Una llengua completa’, que en properes dates es podrà visitar a Solsona i a Lleida. Pujol ha recordat que des del CNL s’han organitzat un total d’11 exposicions i 10 conferències relacionades amb Pompeu Fabra en diversos municipis de les terres de Lleida, com ara Mollerussa, les Borges Blanques, la Seu d’Urgell, Alcoletge, Balaguer, Tremp, el Pont de Suert, Tàrrega, Solsona, Cervera i la ciutat de Lleida.

Lleida, 26 d’octubre de 2018

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat