Riner organitza la quarta edició de la Fira de la Mel al Santuari del Miracle

Se celebra els dies 6 i 7 d’abril amb més de 50 expositors, activitats de tot tipus i una jornada tècnica

El vicepresident quart de la Diputació, Eloi Bergós, ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació de la Fira de la Mel del Santuari del Miracle de Riner, que se celebrarà els dies 6 i 7 d’abril. La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació– ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Riner, Joan Solà; i del regidor responsable de la fira, Carles Feixas.

La fira –que celebra la quarta edició i que estarà presidirà per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga– comptarà amb més cinquanta expositors, tots relacionats d’una manera o una altra amb la mel i les abelles, fent únic aquest esdeveniment d’entre l’oferta firal a Catalunya.

Els organitzadors defensen la celebració d’aquest esdeveniment com una manera de promocionar un producte que sorgeix de la natura, que és de qualitat i de proximitat, i que permet el desenvolupament rural i la preservació del medi.

Eloi Bergós ha recordat que històricament les fires se celebraven al costat de les esglésies, com ho farà la Fira de la Mel, al costat del Santuari del Miracle, unint aquest llaç que sempre havia vinculat de forma estreta la institució eclesiàstica amb la ciutadana. A més, ha celebrat que Riner es posicioni entre els certàmens firals amb una aposta tan concreta i específica com la del camp de l’apicultura.

L’empenta que ha generat la fira des de la primera edició l’any 2016 ha estat notòria, propiciant que l’any 2017 Riner s’agermanés amb la Festa de la Mel d’Arnes i que l’any 2018 entrés a formar part de l’Associació d’Amics de les Abelles. Precisament fruit d’aquesta col·laboració, durant la primera jornada de la fira es presentarà el projecte Redicat amb el qual es pretén preservar les abelles i la pol·linització.

Joan Solà ha dit, en aquest sentit, que es tracta de la suma de sinèrgies de diferents iniciatives que s’han generat pel país relacionades amb la mel i les abelles, amb l’objectiu de veure com poden salvar la desaparició de les abelles. Així, el projecte –que se situaria en l’entorn del Santuari– farà que els municipis de Riner i Arnes siguin receptors d’eixams d’abelles que es localitzin el municipis emissors que col·laborin en el projecte. Fins ara, Pujalt, Gandesa, Vic, Manresa, Salou o Reus s’han interessat per aquesta iniciativa. Aquesta permetrà que, cada any, es pugui fer un estudi de pol·linització per saber si s’estabilitza i s’augmenta la colònia d’abelles.

Per la seva banda, Carles Feixas ha explicat que tots els expositors que seran presents a la fira tenen, com a mínim, un producte que està relacionat amb la mel o l’apicultura. També ha fet referència a la implicació de la gent, en els quatre anys que té d’antiguitat la fira, en el sentit del suport que han rebut des de tots els àmbits per mantenir-la.

Una altra de les novetats d’enguany és que creix el recinte firal, la qual cosa permetrà celebrar més activitats relacionades amb la mel i la cultura apícola. Concretament, s’expandeix l’espai de benvinguda del Miracle.

La jornada de dissabte 6 d’abril s’iniciarà amb la presentació del fullet ‘Solsonès barroc, un paisatge històric i genuí’, i seguirà amb la tercera edició de la jornada tècnica de la mel, amb conferències sobre ‘La pol·linització de les abelles i els plaguicides?; o ‘La importància de la mel a la farmàcia i a l’època del barroc’, i la presència de la secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà.

Durant tot el matí del diumenge, dia 7 –que es quan estaran presents els expositors– es faran jocs infantils sobre el món apícola, tallers infantils d’elaboració d’espelmes, tallers de maquillatge infantil, un taller de construcció d’un hotel per a insectes pol·linitzadors; i una exposició de fotografies antigues del municipi de Riner a la Sala Gran.

Precisament serà la consellera Vilallonga la que faci el lliurament del guardó l’Abella Rinerenca a la sala de plens de l’Ajuntament de Riner, en una jornada matinal en la qual es podrà gaudir de la fira de productes de mel i d’altres de proximitat; una exposició d’eines antigues del món apícola, una exposició de dibuixos i fotografies del món apícola, a càrrec de Joan Mondragón, una exposició de diferents pintures rupestres de les abelles, mostra de fumadors d’apicultura d’arreu del món, cedits per Joan Maria Llorenç, i un esmorzar popular i una degustació de tapes elaborades amb mel.

Lleida, 3 d’abril de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat